lokalitet

Åsen & Ravnafjellet

58°33’12.235”N 6°5’0.053”E

Åsen & Ravnafjellet

Krevende tur i Bjerkreim, to alternativer: 1,5 og 3 timers tur

Hvordan komme dit?

Det er to ulike ruter til Åsen; en starter fra Bjerkreim kirke (3 timers rundtur) og en går opp fra Åsen (1,5 times rundtur).

• For å starte turen fra kirken følger du E39 til Bjerkreim helt frem til parkeringsplassen ved kirken. Parker her og følg skilt og merket sti til Åsen.

Man kommer  til Åsen ved å svinge av E39 på Sagland, sør for Bjerkreim. Det er  skiltet fra E39.

Tilgjengelighet: vanskelig tur. Merkede løyper.

Varighet: 1,5 – 3 timer

Vis hensyn:

  • Parker på parkeringsplassen, og vis respekt for privat land.
  • Ta hensyn til dyr langs ruten.
  • Husk å lukke grinder og porter slik at dyr ikke forsvinner.
  • Hunder må være i bånd.
  • Etterlat kun fotspor!

Geologi og natur

Ramnafjellet er et populært område for fotturer, og når man klatrer til toppen får man en vakker utsikt over Bjerkreim kommune. På Åsen er du i den nedre delen av Vest- Europas største lagdelte intrusjon. For 920 millioner år siden var dette et enormt magmakammer fullt av glødende magma – mer enn 100 ganger varmere enn kokende vann. Ramnafjellet består av store inklusjoner av anortositt inne i dette magmakammeret. Ettersom anortositt er mer motstandsdyktig enn bergartene som omslutter disse inklusjonene har Ramnafjellet blitt formet.

Magma Geopark organiserer turer i dette området med fokus på aktiviteter i naturen og geologi. Dette er en perfekt lokasjon for teambuilding eller for studentgrupper. Ta gjerne kontakt for mer informasjon.

Kultur og historie

Det eldste huset i Bjerkreim, Åsen, finner du i dette området. Åsen har fått navnet sitt fra området det står i; en ås. Huset har blitt modernisert, og blir brukt til ulike begivenheter i Bjerkreim. Åsen har en lang historie som fast stoppested langs kirkeveien, og prester har stanset der jevnlig i perioden fra år 1400 – 1900. Gården ligger fint plassert nær flere fotturer og det er en flott lakseelv bare 5 minutters kjøretur fra Åsen.

Bilder fra Åsen & Ravnafjellet