lokalitet

Blåfjell gruver & Ruggesteinen

58°21′30.505”N 6°23′6.005”Ø

Blåfjell gruver & Ruggesteinen

Nedlagte gruver og stor bevegelig stein i Sokndal, lett tur

Hvordan komme dit?

Fra Hauge i Dalane følger du skilt sørover til Linepollen. Parker på oppmerket parkeringsplass på høyre side. Følg merket vei.

Tilgjengelighet: Lett til middels tur. Skilt. Merket vei. Barnevogn kan brukes helt opp til gruven.

Varighet: 1-3 timer.

Vis hensyn:

  • Parker på parkeringsplassen, og vis respekt for privat land.
  • Ta hensyn til dyr langs ruten.
  • Husk å lukke grinder og porter slik at dyr ikke forsvinner.
  • Hunder må være i bånd.
  • Etterlat kun fotspor!

Geologi og natur

På grunn av den eksepsjonelle geologien i området har Magma Geopark en fargerik gruvehistorie. På Blåfjell, “Det blå fjellet”, var opptil åtte gruver aktive i løpet av 1800-tallet. Her ser du de gamle gruvene omgitt av pittoresk natur og kulturlandskap. Uttak av ilmenitt fant sted på Blåfjell fra 1863 til 1876, og i alt 90.000 tonn malm ble eksportert i løpet av disse årene.

Mineralet ilmenitt er et viktig råmateriale for produksjon av titandioksid. Titandioxid brukes som et hvitt pigment i maling, plast og papir, men også som en ingrediens i kosmetiske produkter, inkludert solkrem og sminke, samt i medisin og til og med som tilsetningsstoff i noe mat – der det er kjent som E171. En jernbane ble bygd mellom Blåfjell og Rekefjord for å transportere malmen til kysten for shipping videre til kontinentet. Denne gamle jernbanen er nå en tur- og sykkelsti omkranset av imponerende natur.

Området består av mange små innsjøer, en elv og vakre daler omgitt av bratte fjell. Det ligger nær Hauge i Dalane i Sokndal kommune og er åpent for publikum. Gruvene kan kun besøkes med spesialiserte guider.

Magma Geopark kan ta deg på en guidet tur gjennom gruvedrifthistorien i området. På våre turer kan du også velge å besøke aktive gruver, for eksempel natursteinsbrudd, en av Norges største aktive gruver i Tellnes eller historiske gruver, som Blåfjell. Magma Geoparkvil gjerne skreddersy et gruveeventyr for deg og din gruppe.

 

Bilder fra Blåfjell mines & Ruggesteinen