lokalitet

Egersund

58°27’6.083”N 6°0’10.393”E

Egersund

En by, historiske og kulturelle lokaliteter

Hvordan komme dit?

Egersund finner du sør-vest på kysten av Norge, like ved midten av Nordsjøruten (RV44). Byen ligger bare en time sør fra Stavanger og Sola flyplass med bil eller tog. Her finner du godt med parkeringsplasser i sentrum, og lett tilgjengelige naturopplevelser.

 

Kultur og historie

Navnet Egersund kommer fra det gamle norrøne navnet Eikundasund. Eikundasund henviser til plasseringen i sundet mellom Eigerøy og fastlandet, og ordet Eikund betyr “øyen med mange eiketrær”. Eigerøy fungerer som en naturlig molo, som beskytter fastlandet fra den tøffe Nordsjøen. Stedet ga gode forhold for fiske og frakt i århundrer. Fiske er viktig for både byen og kystbefolkningen. Frakt pleide å være viktig, men forsvant sammen med seilskipene.

Egersund har noen av de best bevarte trehusene i Norge. Arkeologiske funn vitner om en bosetning fra den tidlige bronsealderen (1100 til 500 f.Kr.). I vikingtiden var det en brygge her hvor kongelige krigsskip ble fortøyd og hvor skatter ble betalt. Det har vært en kirke her siden begynnelsen av den kristne æra i Norge for 900 år siden. En stor brann ødela nesten to tredjedeler av byen i 1843. Johan Feyer grunnla Egersund Keramikkfabrikken i 1847. Fabrikken var i drift i 132 år og bidro enormt til byens industrielle utvikling. Mange fine eksempler kan nå bli funnet i Norges første og eneste Faience-museum, som ligger i samme bygning som fabrikken pleide å være. Siden 1700 har befolkningen i Egersund økt fra 200 til 11 000 i dag.

 

Bilder fra Egersund

Bestill en aktivitet relatert til denne lokaliteten

Last ned brosjyre med alle lokaliteter

Alle lokaliteter i Magma Geopark: