lokalitet

Gursli & Liland gruver og Hattesteinan

58°25'02.5"N 6°32'14.8"E

Gursli & Liland gruver & Hattesteinan

Gamle gruver og flytblokker i Lund. Middels tur, 3 timer

Hvordan komme dit?

Parker langs FV1 til Gursli, Moi. Tilgjengelighet: Lett til middels har tur til Gursli. Mer utfordrende til Hattesteinan. Merkede stier. Varighet: 3 timer tur/retur Gursli.  Vis hensyn:
  • Parker på parkeringsplassen, og vis respekt for privat land.
  • Ta hensyn til dyr langs ruten.
  • Husk å lukke grinder og porter slik at dyr ikke forsvinner.
  • Hunder må være i bånd.
  • Etterlat kun fotspor!

Kultur og historie

Molybden-gruvedrift ved Gursli fant sted fra 1915 til 1919. Molybden er et metallelement, hvis viktigste bruk er å styrke og herde stål. Gursligruvene var aktive med å levere molybden til stålproduksjon under første verdenskrig. I 1917 var det rundt 100 ansatte hos Gursli. I den mest aktive perioden arbeidet opptil 160 menn med å behandle malmen. Etter krigen krasjet prisen på molybden og gruven stengte i 1919. Du kan fortsatt finne rester av de mange bygningene som ble bygd ved Gullvannet i løpet av den aktive perioden. Dette fremstår i dag som et utemuseum med gruvekultur. Bygningene inkluderer et hus for den gruveansvarlige og hans stab, tre kasserner med plass til 60 menn, et toalett, to smier, et anrikningsanlegg med knuser, møller og flotasjonsenhet, flere uthus, et verktøyhus og et lager for eksplosiver. I løpet av gruvedriften var det flere båter og en ferge som tok seg av å frakte malm, utstyr og folk over Gullvannet. Den 3,5 km lange veien fra Gursli gård opp bakken til gruven ble bygget for bruk av gruveselskapet.

Geologi og natur

Molybden ble tatt ut på Gursli i begynnelsen av forrige århundre, og det er mulig å skru tiden og se hvordan livet var i gruvene for hundre år siden. Du kan kombinere et besøk til det historiske gruveområdet med en tur til toppen av Gjegningheia som når 553 meter over havet. Turen passerer naturens eget monument – store steiner stablet på toppen av hverandre, kalt Hattesteinene, som er omgitt av vakker natur.

Bilder fra Gursli & Liland gruver and Hattesteinan

Last ned brosjyre med alle lokaliteter

Alle lokaliteter i Magma Geopark: