lokalitet

Hellersheia

58°19’41.809”N 6°21’12.23”E

Hellersheia

Krevende tur i fjorden i Sokndal, 3 timer

Hvordan komme dit?

Følg RV44 til Jøssingfjord. Parker bilen på parkeringsplassen på utsiktspunktet oppe i svingen før tunnelen. Turen er skiltet og merket med rødt. Kontakt Magma Geopark for en flott opplevelse sammen med en profesjonell guide.

Tilgjengelighet: Hard tur. Merkede stier. 

Varighet: 2 timer.

Vis hensyn:

  • Parker på parkeringsplassen, og vis respekt for privat land.
  • Ta hensyn til dyr langs ruten.
  • Husk å lukke grinder og porter slik at dyr ikke forsvinner.
  • Hunder må være i bånd.
  • Etterlat kun fotspor!

 

Geology and nature

Hellersheia-platået består av massiv anortositt med tydelige spor etter istiden. Turen opp til Hellersheia-platået inneholder noen krevende deler, men utsikten er verdt innsatsen. Fra toppen kan du sette pris på det majestetiske steinete landskapet, samt den vakre utsikten over Jøssingfjorden og havet utenfor.

Dette området er en del av Åna-Sira anortositten, en av flere store anortosittområder i Rogaland. Landskapet på platået domineres av de majestetiske fjellene, klare innsjøer og store steinblokker som er spredt om. Disse steinblokkene ble fraktet i isbreer som spredte seg over området og ble etterlatt da isen smeltet. Du kan også finne sirkulære jettegryter på platået. Disse ble dannet av småstein som virvlet rundt i rennende vann på slutten av istiden for ca 10 000 år siden. Du kan legge merke til at noen av overflatene har nær-horisontale riper, kjent som skuringsstriper. Disse ble laget av blokker av stein som ble fraktet i isen da den beveget seg.

 

Bilder fra Hellersheia

Last ned brosjyre med alle lokaliteter

Alle lokaliteter i Magma Geopark: