lokalitet

Kirkehamn, Hidra

58°13’57.139”N 6°32’7.308”E

Kirkehamn, Hidra

Havn, gruveområde og historisk lokalitet i Flekkefjord

Hvordan komme dit?

Hidra ligger i Flekkefjord kommune i Vest-Agder fylke. For å komme dit må du ta ferje fra fastlandet, Kvellandstranda. Det bor ca. 700 mennesker på Hidra, men i sommersesongen bor det mennesker her fra hele verden.

Vis hensyn:

  • Parker på parkeringsplassen, og vis respekt for privat land.
  • Ta hensyn til dyr langs ruten.
  • Husk å lukke grinder og porter slik at dyr ikke forsvinner.
  • Hunder må være i bånd.
  • Etterlat kun fotspor!

Geologi og natur

Hidra er den største øya i Magma Geopark og tilbyr pittoreske sørlandsbyer og fantastisk natur. Hidra var dekket av is under flere istider. Den siste isen smeltet for 12 000 år siden. Øya domineres av granitt med noen innslag av morene i fjellet.

Det finnes flere spor etter gruveindustrien på Hidra. Det var hovedsakelig feltspat og kvarts som ble tatt ut fra gruvene, men vi finner også spor av mange andre mineraler. Den mest tilgjengelige gruven ligger like over museet Fedrenes Minne. Du finner inngangen til gruva i nærheten av parkeringsplassen.

Kultur og historie

Folk har bodd på Hidra i tusenvis av år. Sjøen har alltid vært den viktigste industrien på øya. Fortsatt leveres fisk på landingsstedet i Kirkehamn, og oppdrettslaks utgjør en betydelig industri.

I løpet av andre verdenskrig bygget tyske soldater Hitterøy festning, og rundt 100 soldater var stasjonert her. Hvis du følger stien, vil du fortsatt finne spor av festningen. Hågåsen gir en spektakulær utsikt over havet. Bare måneder før invasjonen av tyskerne 9. april 1940 ble norske marinesoldater stasjonert her for å beskytte nøytraliteten. De hadde en perfekt utsikt over kysten fra Lista i sør til Sokndal i nord. Etter invasjonen bygget tyske soldater Hitterøy festning. En hel by vokste på Hågåsen under krigen, med hovedkvarter, underjordiske passasjer og artilleriposter. Følger du stien på Hågåsen finner du fortsatt spor av festningen.

Det er to landsbyer i Hidra; Kirkehamn og Rasvåg. Kirkehamn er oppkalt etter den store hvite kirken (1854) som dominerer den skjermede havnen. I idylliske Kirkehamn kan du nyte utsikten over havnen fra Kongshamn Bryggerestaurant som serverer lokal mat.

 

Last ned brosjyre med alle lokaliteter

Alle lokaliteter i Magma Geopark: