lokalitet

Sogndalstrand

58°19’32.24”N 6°17’2.136”E

Sogndalstrand

Kulturelle og historiske severdigheter og utsiktspunkt i Sokndal. Familievennlig tur

Hvordan komme dit?

Fra Egersund; følg RV44 mot sør, og følg skilt til Sogndalstrand.

Vis hensyn:

  • Parker på parkeringsplassen, og vis respekt for privat land.
  • Hunder må være i bånd.
  • Etterlat kun fotspor!

Kultur og historie

Sogndalstrand i gamle dager

Så tidlig som i 1660-årene er Sogndalstrand nevnt som en av de viktigste småbyene i Norge. I 1858 ble byen en egen kommune, og allerede da hadde den hatt handelsrettigheter i århundrer. I 1944 gikk flere utkantstrøk sammen for å danne en kommune, nemlig Sokndal kommune. I 1863 hadde byen over 500 innbyggere.

Fiskeri var viktig for denne kystbyen. I 1886 ble 763 laks fanget fra elva med en gjennomsnittlig vekt på seks kilo. I tillegg til fiske levde folk av handel, frakt og landbruk. På 1870-tallet var det 20 butikker, fire bakerier, to spritbutikker og fire puber. Det var også et tollkontor, en bank, en spinnemølle, en seilhavn, et postkontor, en jordmor, en prest og til og med et eget fengsel. Dette ble ofte brukt som glattcelle når ting gikk ut av kontroll på lørdagskveldene.

Norges industrialisering påvirket også Sogndalstrand. Folk flyttet til byene og silden forsvant, noe som medførte vanskeligheter for fiskerne. Butikkene ble lukket, den ene etter den andre, og Sogndalstrand ble etter hvert en spøkelsesby. Husene forfalt, og den siste butikken ble stengt i 1994.

Sogndalstrand – fra 1990 til i dag

Hele landsbyen ble til slutt forlatt. Eli og Jan Oddvar Omdal ble imidlertid interessert i Sogndalstrand, og i 1994 leide de «Krambua» (fra 1862) og startet med Krambukafe, som et idealistisk engasjement for å fokusere på dette unike bostedet.

Hotellet startet i en av bygningene til det gamle Skredderhuset (fra 1831), og i dag består Sogndalstrand Kulturhotell av 10 forskjellige bygninger, som innkvarterer både private og har flotte konferanserom med utsikt direkte til lakseelva Sokna. Hotellet har også en restaurant med fokus på kortreist, hjemmelaget mat, og en pub i det gamle fengselet. Det eldste huset er fra 1831 og alle rommene er unike.
Bosetningen i Sogndalstrand har blitt bevart siden 1994 – sammen med det kulturelle landskapet rundt. Riksantikvaren har kalt stedet «Kystens Røros».

De Historiske Hotel og Spisesteder – «Hvor din historie starter»
‘De Historiske’ er en unik medlemsorganisasjon som består av mange av Norges mest sjarmerende, historiske og autentiske hoteller og spisesteder. Et medlemskap betraktes som et kvalitetsmerke for selskapet, men stiller samtidig krav og forventninger til kvalitet, arkitektur og bevaring av historiske verdier. Organisasjonen er internasjonalt forankret gjennom Historic Hotels of Europe og Historic Hotels of America, støttet av National Trust for Historic Conservation.

Last ned brosjyre med alle lokaliteter

Alle lokaliteter i Magma Geopark: