lokalitet

Trollpikken

58°28’38.36’’N 6°03’31.17’’E

Trollpikken

Familievennlig tur i Eigersund, 2 km (flere alternativer)

Hvordan komme dit?

Parkering: Fra Egersund: følg skilt fra FV42 mot Stavanger. Parkeringsavgift 100 kr.

Tilgjengelighet: Enkel/moderat tur som går på både grusvei og sti. Merkede stier. Familievennlig. Stien kan til tider bli våt på enkelte områder, så gode sko er anbefalt. WC på parkeringsplassen. Åpen kiosk i sommersesongen. 

Varighet: 2 timer inkludert stopp. Omtrent 2,3 km hver vei. 

Vis hensyn:

  • Parker på parkeringsplassen, og vis respekt for privat land.
  • Ta hensyn til dyr langs ruten.
  • Husk å lukke grinder og porter slik at dyr ikke forsvinner.
  • Hunder må være i bånd.
  • Etterlat kun fotspor!

Geologi og natur

Trollpikken ble verdensberømt i 2017 da noen bestemte seg for å kutte den ned fra fjellet der den hadde skjult seg i nesten 10 000 år. Da isen trakk seg tilbake for ca 13 000 år siden, førte smeltevann fra isbreen til dannelse av sprekker i fjellene under isen. Disse sprekkene var fylt med vann, og da vannet frøs til is, ble sprekkene større og dypere. Da isen ble borte, forsvant også trykket fra isen, og enda flere sprekker hadde dannet seg. Dette, sammen med litt flaks, har ført til dannelsen av Trollpikken.

Kultur og historie

Landskapet der Trollpikken ligger er i stor grad et kulturlandskap dannet av tradisjonell dyrking og dyreavl. Du kan se gamle landgrenser, gjerder og innsjøer langs stien, og hvis du velger å gå fra Trollpikken og ned til Egersund, får du et unikt innblikk i hvordan dyr og jordbruk har formet landskapet.

Bilder fra Trollpikken

Last ned brosjyre med alle lokaliteter

Alle lokaliteter i Magma Geopark: