lokalitet

Vinjakula

58°45'28.3386''N 6°16'24.3516''E

Vinjakula

Fjelltopp i Bjerkreim, krevende tur.

Hvordan komme dit?

Følg FV 503 for å komme til starten av stien. Det er parkering på Veen Camping. 

Tilgjengelighet: Krevende tur. Merkede stier.

Varighet: Turen tar fem timer og har enkelte krevende partier med klatring opp til toppen på 907 meter.

Vis hensyn:

  • Parker på parkeringsplassen og vis respekt for privat jord.
  • Vis respekt for dyrelivet, for eksempel fugler, særlig i hekkesesongen.
  • Være vennlig å respektere beitende dyr, og lukk portene etter deg.
  • Hunder er ikke tillatt i perioden mellom 15. mars og 15. oktober, og det er helårs båndtvang i området på grunn av beitende dyr.
  • Etterlat kun fotspor!

Geology and nature

Vinjakula er en tur for dem som ønsker noe mer. Denne fem timers turen fører deg til den høyeste toppen i Magma Geopark. Underveis til toppen kan du studere den geologiske fenomenet foliasjon. Vinjakula ligger i den nordlige delen av Magma Geopark og vær forberedt på en fantastisk utsikt ut over parken.

Med en høyde på 907 meter over havet, er Vinjakula det høyeste punktet i Magma Geopark. Den ligger i den nordlige delen av geoparken og er dominert av en gammel bergart kalt gneis. Ett av startstedene for turen er på Veen som ligger mellom to innsjøer i en frodig dal. Dette området er en endemorene, som består av løst materiale som ble liggende igjen etter den siste innlandsisen smeltet for cirka 12.000 år siden.

Etter hvert som man kommer høyere opp, blottlegges mer og mer solid fjell. Dette er gneiser som har et stripete utseende – en foliasjon. Denne foliasjonen heller noe mot øst hele veien mot toppen. Disse gneisene var opprinnelig et stort område med granitt som ble klemt og tøyd i røttene av en stor fjellkjede for omtrent 1.000 millioner år siden. Alt av berggrunn som en ser fra toppen er gneiser i denne sonen. Fjellene som opprinnelig var i dette området var så høye som Himalaya er i dag. Gneisene var flere titalls kilometer under toppen av fjellkjeden. På toppen av Vinjakula kan du nyte både den dramatiske naturen i dalen og se geologien i Magma Geopark som strekker seg sør mot havet.

 

Bilder fra Vinjakula

Last ned brosjyre med alle lokaliteter

Alle lokaliteter i Magma Geopark: