GEOfood

Lokale samarbeidspartnere

Den Brune Bie

Nordisk brunbie regnes som en økotype eller underart av den gamle eurpeiske bien. Nordisk brunbie er den eneste opprinnelige bierasen i Nord-Europa, og regnes i dag som en bevaringsverdig nordisk bierase. I de norske reinavlsområdene i Flekkefjord, Lund, Sokndal og Sirdal er det forbudt å holde andre bieraser enn brunbia. Her er det naturlige grenser med fjell og hav som isolerer bestanden og hindrer paring fra andre bieraser.

Sverre Sirevåg er født i 1927. Han begynte å stelle med bier i 14-årsalderen. Han hadde da to egne bikuber, i tillegg stelte han med bikuber for andre. I 2010 overtok datteren, Gretha, driften sammen med sin ektemann, Geir-Arne, med god hjelp av mentor Sverre.

Bikubene er plassert rundt omkring i Sokndal kommune. Hovedgården er på Bjørkhaug ca. 50 meter fra Gretha og Geir Arne sitt hus. De andre kubene er plassert i områder hvor det er godt med klokkelyng og røsslyng.

Du kan få kjøpt honning på Magma sitt kontor eller ved direkte kontakt med Geir Arne Berg.

 

FISKBY•K

FISKBY•K er et lokalt pop-up konsept med base og utgangspunkt i det idylliske kyststedet Mong i Eigersund kommune. Her har det blitt drevet med fiske og fangst i generasjoner, og FISKBY•K er opptatt av å ta i bruk det havet har å tilby samt å gi det en ny og moderne vri. De driver med servering og utsalg i kystbyen Egersund under mottoet: Kortreist fiskelykke!

Håndsanket tare fra Mong er deres signatur-ingrediens, og denne dukker opp i utallige varianter; i rundstykker, fiskegratenger, majones og andre spennende produkter.

Følg FISKBY•K på Instagram og Facebook for nye produkter og pop-up events!

 

Grand Hotell Egersund

Grand Hotell Egersund ligger midt i Egersund sentrum. På hotellet er det en rolig atmosfære og et serviceinnstilt personale. Du bor like ved havnen, og finner shopping og severdigheter i umiddelbar nærhet.

Grand Hotell Egersund er et sjarmerende hotell med atmosfære fra 1870 tallet og beliggenhet midt i hjertet av Egersund by. På Grand hotell Egersund har vi 101 trivelige rom, restaurant, vinkjeller og et førsteklasses kjøkken. Vi har egen revyscene, loungebar, flotte selskapslokaler og moderne konferanselokaler med totalkapasitet på 160 personer.

På menyene i restauranten finner du måltider med etiketten GEOfood. Disse måltidene består i hovedsak av lokalt produserte ingredienser fra Magma Geopark. Grand Hotel Egersund har som mål å være en pådriver i lokal utvikling og jobber for å øke bruk av og tilgang på lokale råvarer. Hotellet er også en partner i De Historiske hotel & spisesteder.

Medio mars 2019 åpnes det en helt ny restaurant på hotellet; EIGRA kjøkken & bar. Konseptet fun & share innføres. Her blir det fun dining, sharing-style.

 

NORSK ØRRET AS

Sirdalsørreten er produsert i kaldt og rent fjellvann fra Sirdalsvatnet, som også ligger i Flekkefjord og renner ut i Lundevatnet. Ørreten er av arten Norsk Brunørret. Denne fisken har svømt i våre fjellvann siden siste istid. Det kalde fjellvannet gjør at fisken vokser sakte, og dette gir en fast konsistens og unik kvalitet på kjøttet. Norsk Brunørret fra Sirdalsvatnet er kortreist mat som er produsert i Norge.

I det regulerte vassdraget er det allerede produsert fornybar energi før vannet igjen blir brukt til produksjon av ørret. Sirdalsvatnet holder en snittemperatur på 6 grader da kraftverkene har inntakene sine fra bunnen av de iskalde fjellvannene i Sirdalsheiene.

 

Nyyyt AS

I Nyyyt AS samarbeider vi med lokale bønder for å levere kjøtt av beste kvalitet. Det meste av det kjøttet vi leverer er håndplukket. I våre moderne lokaler på Røysland Gaard i Bjerkreim kommune videreforedler vi kjøttet. Vi leverer i dag til hotell, restauranter og butikker.

Vårt motto er ”alt starter hos bonden”, og det tette samarbeid med bøndene er det viktigste suksesskriteriet for oss. Vi produserer kvalitetsprodukter av lam, storfe og gris.

I 2018 var vi for andre år på rad finalister i den prestisjetunge konkurransen ”Det Norske Måltid” med henholdsvis ferskvarebog og Pinnasteik – begge fra sauerasen Svartfjes. Dette er en rase som er god til å holde ved like utmarksområder, noe som er helt i tråd med Nyyyt sitt mål om å produsere bærekraftige kjøttvarer.

For å utnytte våre råvarer og lokaler best mulig er vi også i gang med produksjon av pølser og spekepølser. Her har vi fått med oss mangeårig ekspertise innen tradisjonsmat, så vi gleder oss til flere kvalitetsprodukter fremover.

Følg oss gjerne på Facebook og Instagram for oppdateringer.

Ollestad Kjøtt

Ollestad Kjøtt er en nyetablert lokal bedrift som holder til på Ollestad ved Ualand i Lund kommune. Bedriften består av brødrene Brynjar og Kristian Ollestad, som i tillegg til Ollestad Kjøtt driver hver sin gård.

Ollestad Kjøtt har en genuin interesse for lokalmat og lokale mattradisjoner. De ønsker å kunne tilby kjøtt av god kvalitet og legger til rette for at kunden skal kunne spore kjøttet tilbake til både bonde og beite. I tillegg har brødrene som hovedmål å ivareta håndverket som “bygdeslakteren” i sin tid kunne tilby. Både gjennom egen foredling og behandling av kjøtt, men også i form av produktene de produserer. De henter frem “bestemors kokebok” og ønsker å holde i hevd mattradisjoner som er i ferd med å forsvinne.

I tillegg til produksjon av egne kjøttprodukter tilbyr Ollestad Kjøtt skjæring og oppdeling og videreforedling av kjøtt. Produktene deres er produseres bærekraftig og med sterkt fokus på dyrevelferd. De leverer produkter med garanti for sporbarhet, høy kvalitet med minst mulig bruk av tilsetningsstoffer og alle produktene produseres på en så miljøvennlig og trygg måte som mulig.

Skadberg Gård

Skadberg Gård ligger idyllisk plassert på Skadberg på Nordra Eigerøy i Eigersund kommune. Her dyrker Magnus Østebrød epler etter nye dyrkningsmetoder i løsmasser som ble liggende igjen etter siste istid. Han har fokus på sorter som pollinerer hverandre, og du finner sortene Aroma, Discovery og Katja på gården hans.

Rundt feltet med epler er det dyrket blomstereng med engblomster, blant annet honningurt. Blomsterengen tiltrekker seg pollinerende insekter, og epletrærne og engblomstene kan dermed dra nytte av hverandre. Dersom du ønsker å “eie” en kvadratmeter med blomstereng på Skadberg Gård kan du kontakte Magnus!

Epletrærne på Skadberg Gård blomstrer i mai, og blir høstet i september og oktober. Resultatet er 100% ferskpresset eplejuice!

Søya Gård

Søya Gård finner du like over kommunegrensen fra Bjerkreim, i Gjesdal kommune. I randsonen til Magma Geopark finner vi mye av den samme naturen og geologien som nord i nabokommunen Bjerkreim; 1,5 milliarder år gammel gneis dominerer dette landskapet og gjør det fruktbart og godt egnet for den urnorske jernaldersauen.

Kjøttet til jernaldersauen er saftig og godt, og har en tydelig smak av høyfjellet på Søyland. Den er flink til å nyttiggjøre seg av vilt grass og urter. Sauen har de beste levevilkår fra fødsel til voksen sau. Den beveger seg fritt i fri og ren natur, får trofast tilsyn av eieren og har det sosialt og godt sammen med resten av saueflokken. Denne gamle norske rasen er en dyktig landskapspleier, og er derfor svært nyttig for å opprettholde et åpent kulturlandskap.

På Søya Gårdsutsalg finner du et mangfold av tradisjonelle og smakfulle produkter fra jernaldersauen; lettsalta lammelår, pinnekjøtt, fenalår og fårepølse. Søya tilbyr også egenprodusert honning, samt tradisjonell tradisjonskunst og enkel bevertning.

Tre Tyttebær

Tre Tyttebær lager produkter som har mersmak fra et mytisk landskap. Poenget er at produktene skal være besjelet. Det gjøres ved at det alltid er knyttet en spennende historie til det hele. Oddsfjellet går igjen. På toppen ligger den berømte vikingen Orvar Odd gravlagt. Alle produktene til Tre Tyttebær blir laget ved foten av Oddsfjellet. Noen vil kanskje si at det er å tøye sannheten en smule siden Oddsfjellet ligger et lite stykke unna, men vi står inne for påstanden siden det lille, gule huset vårt ligger på den eldgamle eiendommen som mytiske Oddsfjellet er en del av. Det lille, gule huset ligger på Immerstein, eller Ymesstein som vikingene kalte stedet. En gang i oldtiden var det trolig reist en stein til ære for Yme i det i det mytiske landskapet.

Hva betyr Tre Tyttebær? Orvar Odd hadde tre ønsker på dødsleiet. Han skulle gravlegges et sted der han kunne høre havet, kirkeklokkene fra Haua og hanen på Berglyd. Det kan han fra Oddsfjellet, så Tre tyttebær er navnet på Orvars siste tre ønsker.

Tre tyttebær produserer; taresalt, chilisalt, tyttebærsalt, løvetann marmelade, syltet tare, granskuddgele og mye annet spennende.

Produktene kan kjøpes på Magma sitt kontor eller ved direkte kontakt med produsenten Sidsel Margrethe Salvesen på mailadresse: smsa@live.no