GEOfood

Samarbeidspartnere

Produsenter- alle produktene er tilgjengelig på www.geofood.no

Den Brune Bie

Sverre Sirevåg ble født i 1927. og han begynte å stelle med bier i 14-årsalderen. Han hadde da to egne bikuber, i tillegg stelte han med bikuber for andre. I 2010 overtok datteren, Gretha, driften sammen med sin ektemann, Geir-Arne, med god hjelp av mentor Sverre som fortsatt er aktiv i en alder av 94 år. De driver nå under merkevaren «Den brune bie» og kan tilby flere forskjellige typer honning og gele. Bikubene er plassert rundt omkring i Sokndal kommune. Hovedgården er på Bjørkhaug ca. 50 meter fra Gretha og Geir Arne sitt hus. De andre kubene er plassert i områder hvor det er godt med klokkelyng og røsslyng. Liker du en litt kraftig smak på honnngen så må du prøve lynghonningen. 

Nordisk brunbie regnes som en økotype eller underart av den gamle eurpeiske bien. Nordisk brunbie er den eneste opprinnelige bierasen i Nord-Europa, og regnes i dag som en bevaringsverdig nordisk bierase. I de norske reinavlsområdene i Flekkefjord, Lund, Sokndal og Sirdal er det forbudt å holde andre bieraser enn brunbia. Her er det naturlige grenser med fjell, daler og hav som isolerer bestanden og hindrer paring fra andre bieraser.

Fjellene og de mange dalene som gjør det mulig å opprettholde reinavlsområde for brunbien er skapt gjennom forvitring av en fjellkjede på størrelse med Himalaya gjennom millioner av år.  Berggrunnen langs havet består av den sjeldne bergarten Anortositt som gjennom varmere perioder i Jordens historie er blitt forvitret og dannet grunnlaget for de mange dalene i området.  I dagens kalde klima forvitrer anortositt ikke og skaper derfor lite vegetasjon, men oftest mer lyngheier som biene flittig besøker. Anortositt finner du ellers på overflaten av månen.  En veksling mellom områder med anortositt og den mer fruktbare bergarten Noritt som både inneholder fosfor og jern og dermed forvitrer raskt, skaper et stort biologisk mangfold som biene og honningelskere setter stor pris på.  

Fossmoen Frukt & Cider

Klimaet i Dalane er godt egnet for fruktdyrking. Den idylliske frukthagen vår er plassert mot sørvest, noe som gir frukten maksimalt med sol og lys. Hagen ligger beskyttet av fjell mot nord-øst og dermed i le for kald vind som kan være skadelig for trær og frukt.

Gunstig klima gir trærne gode vekstvilkår til å bære fram fin frukt. Frukt er hovedingrediens i produksjon av Cider, og god kvalitet på frukt er avgjørende for god kvalitet på cider. Produksjon av frukt foregår nærmest økologisk, der en legger vekt på bruk av organisk gjødsel og minst mulig sprøytemidler for å skåne natur og insektsflora.

Haugland Gård & Hage

Ved den bevaringverdige kystlyngheia «Sletthei», i Lund kommune helt sør i Rogaland, ligger Haugland Gård & Hage. Gården ligger fint plassert med dyrka mark og innmarksbeite tett inntil gårdsbygningene. Lyngheia «Sletthei» ligger rett nært og tilgjengelig for dyrene. Gården huser den bevaringsverdige storferasen «Vestlandsk Raudkolle», eller «Lyngdalskua», som vi kaller den.  Gården har tilgang på overkant av 3000Da beite, og av disse er ca 2800Da idyllisk kystlynghei, der dyrene kan boltre seg i historisk natur og trygge omgivelser.

Haugland Gård & Hage setter dyrevelferd som prioritet nr. 1, og produksjonen er grasbasert med lang beitesessong. Dyrene på gården har tilgang på lufting året rundt, noe som vi tror de verdsetter høyt. I sommerhalvåret har gården satset på besøk for skuelystne personer som er nyskjerrige på den svært kritisk truede Lyngdalskua, gjerne i sammenheng med besøk i den idylliske besøkshagen, som også drives her. Hagen er i Cottage stil, og består av flere rom med et mangfold av roser, stauder, portaler, sittegrupper – og med en grønnsakshage med et stort utvalg grønnsaker. Her er det plass til mennesker, dyr og de summende venner.. Velkommen!

Hetlandstunet Gard

Ramona er 4. generasjon i slekta på Hetlandstunet Gard. Kai og Ramona overtok gården i januar 2018. Da var det kun fokus på sau på gården. Nå finner man såkalte “hobbyfugler”, som cemani, bronsekalkuner, vaktler og blå påfugler på gården, i tillegg til en stadig økende besetning med sauer; i dag er det ca. 100 vinterfora sauer på Hetlandstunet Gard. 

 I 2020 startet gården med frilandsgriser. Kjøttet er svært godt, og kunder har allerede bestilt kjøtt for 2021, så det satses videre på dette. Kai og Ramona er i startfasen med honningproduksjon, og Kai er i gang med å lære seg kunsten med dronningavl. På området grisene gikk i fjor skal det nå sås bievennlige blomster. 

 Hetlandstunet Gard ligger i et naturskjønt og fruktbart landskap preget av 1,5 millioner år gammel gneiss, og morene (grus, sand og stein) lagt igjen av isen for over 10 000 år siden.

Livet på Fidsel

Gården er blitt eid og drevet av samme familie i 400 år. Et småbruk i kyststripa mellom Flekkefjord og Åna-Sira. I dag driftes gården av Hege og Øyvind Andersen. Her driver vi med bier, sau og grønnsaker. 

Biene er av arten Apis Mellifera mellifera, eller med andre ord den nordiske brune bie. Den opprinnelige Europeiske honningbie, som viser seg å være både nøysom og hardfør. Det trengs her  i vårt fuktige kystklima. Bienes hovedtrekk hos oss er nektaren fra kystlyngen på Hidrahei, som er en del av Flekkefjord Landskapsvernområde. Dette blir til en smakfull og nydelig honning. 

Grønnsakene dyrkes uten sprøytemiddel og kunstgjødsel. Vi ønsker å ha fokus på god jordhelse, for eksempel gjennom å bruke talle fra egne sauer. Tallen (saueskit og høy) blir til kompost og næring for grønnsakene. Vi liker mangfold, så her dyrkes det ca 30 ulike varianter. Poteter, rødbeter, bønner, squash, kål, gulrot og vårløk, for å nevne noe. 

Hos oss er det sauerasen Fuglestadbrogete som gjelder. Disse kom til Norge fra Leeds i 1909. Det var vår nabo på Fidsel Hans Hansen som den gang hentet 2 drektige sauer og en vær. I dag er det en av norges verneverdige raser, og denne jobben vil vi være med på. Sauen er kjent for å være god til å passe på lammene sine, og gir godt med melk. Hvit i ulla og brogete (svart flekkete) i fjes og på beina. 

Gjennom tunet går turistløypa ut til Gården Li. En tur som blir brukt året rundt og går i et variert terreng. Hos oss får du honning, bigårdsvandring, mange ulike grønnsaker og på sikt sauekjøtt.

Følg oss gjerne på Facebook: Livet på Fidsel.

Kontakt tlf: 99021062

Løyning Gård 10/3 Sæstad

På idylliske Eigerøy utenfor Egersund har Tone og Magne Sæstad tatt i bruk ca. 6000 mål kystlynghei som beite for sine villsauer og kyr. Fokuset på dyr som kan håndtere og nyttiggjøre seg av dette unike og bevaringsverdige landskapet har vært i sentrum for deres satsing, og målet er å få frem kjøttprodukter av høy kvalitet basert på gamle og bevaringsverdige storferaser.

Vestlandsk raudkolle stammer fra Sør-Vestlandet og håndterer dette landskapet godt. I tillegg har Tone og Magne hentet noen storfe av rasen Sidet Trønderfe. Disse gamle, norske rasene kan gå ute fra begynnelsen av mai til midten av oktober, omtrent som sauer, og på Eigerøy beiter nå en flokk norske urfe sammen med villsauer på den unike kystlyngheien.

Kystlyngheiene på Eigerøy ligger i det karrige anortosittlandskapet som ble dannet langt under jordas overflate for 930 millioner år siden. Dyrene som beiter sør for Løyning nyttiggjør seg vekster som klamrer seg fast i den såkalte Håland-anortositten. Den ble dannet for 1 milliard år siden og er den eldste anortositten i Magma UNESCO Global Geopark.

Kontakt Tone og Magne direkte for å bestille en bit av norsk kulturhistorie; urkjøtt fra Løyning Gård.

Ollestad Kjøtt

Ollestad Kjøtt er en nyetablert lokal bedrift som holder til på Ollestad ved Ualand i Lund kommune. Bedriften består av brødrene Brynjar og Kristian Ollestad, som i tillegg til Ollestad Kjøtt driver hver sin gård.

Ollestad Kjøtt har en genuin interesse for lokalmat og lokale mattradisjoner. De ønsker å kunne tilby kjøtt av god kvalitet og legger til rette for at kunden skal kunne spore kjøttet tilbake til både bonde og beite. I tillegg har brødrene som hovedmål å ivareta håndverket som “bygdeslakteren” i sin tid kunne tilby. Både gjennom egen foredling og behandling av kjøtt, men også i form av produktene de produserer. De henter frem “bestemors kokebok” og ønsker å holde i hevd mattradisjoner som er i ferd med å forsvinne.

I tillegg til produksjon av egne kjøttprodukter tilbyr Ollestad Kjøtt skjæring og oppdeling og videreforedling av kjøtt. Produktene deres er produseres bærekraftig og med sterkt fokus på dyrevelferd. De leverer produkter med garanti for sporbarhet, høy kvalitet med minst mulig bruk av tilsetningsstoffer og alle produktene produseres på en så miljøvennlig og trygg måte som mulig.

Svanes Bigård

Svanes Bigård er et familie- og hobbyprosjekt som drives av Anne-Lise og Tore Svanes sammen med sønn Sondre Svanes. Vi driver med brune bier som er en bevaringsverdig bierase. En hardfør bie som ikke er redd for en regnskur eller litt kjølige dager. Perfekt når man kan oppleve 4 årstider på en dag.

Birøkting er ypperlig som rekreasjon, og man blir aldri utlært. Selv om biene regnes som husdyr kan de ikke temmes, men med riktig stell og respekt får vi rolige bier.

Bikubene er lokalisert på Øygrei og Nodland i heia. I sommerhalvåret har vi to av dem i hagen ved Lygre småbåthavn, til glede for hageeiere med frukttrær og bærbusker.

Vi høster honningen i to etapper for å kunne tilby flytende sommerhonning på sensommeren og en fastere honning med sterkt lyngpreg utpå høsten.

Honningen kan kjøpes hos Sunkost Egersund eller ved direkte kontakt på tlf 99108064.

Søya Gård

Søya Gård finner du like over kommunegrensen fra Bjerkreim, i Gjesdal kommune. I randsonen til Magma Geopark finner vi mye av den samme naturen og geologien som nord i nabokommunen Bjerkreim; 1,5 milliarder år gammel gneis dominerer dette landskapet og gjør det fruktbart og godt egnet for den urnorske jernaldersauen.

Kjøttet til jernaldersauen er saftig og godt, og har en tydelig smak av høyfjellet på Søyland. Den er flink til å nyttiggjøre seg av vilt grass og urter. Sauen har de beste levevilkår fra fødsel til voksen sau. Den beveger seg fritt i fri og ren natur, får trofast tilsyn av eieren og har det sosialt og godt sammen med resten av saueflokken. Denne gamle norske rasen er en dyktig landskapspleier, og er derfor svært nyttig for å opprettholde et åpent kulturlandskap.

På Søya Gårdsutsalg finner du et mangfold av tradisjonelle og smakfulle produkter fra jernaldersauen; lettsalta lammelår, pinnekjøtt, fenalår og fårepølse. Søya tilbyr også egenprodusert honning, samt tradisjonell tradisjonskunst og enkel bevertning.

Tre Tyttebær

Tre Tyttebær lager produkter som har mersmak fra et mytisk landskap. Poenget er at produktene skal være besjelet. Det gjøres ved at det alltid er knyttet en spennende historie til det hele. Oddsfjellet går igjen. På toppen ligger den berømte vikingen Orvar Odd gravlagt. Alle produktene til Tre Tyttebær blir laget ved foten av Oddsfjellet. Noen vil kanskje si at det er å tøye sannheten en smule siden Oddsfjellet ligger et lite stykke unna, men vi står inne for påstanden siden det lille, gule huset vårt ligger på den eldgamle eiendommen som mytiske Oddsfjellet er en del av. Det lille, gule huset ligger på Immerstein, eller Ymesstein som vikingene kalte stedet. En gang i oldtiden var det trolig reist en stein til ære for Yme i det i det mytiske landskapet.

Hva betyr Tre Tyttebær? Orvar Odd hadde tre ønsker på dødsleiet. Han skulle gravlegges et sted der han kunne høre havet, kirkeklokkene fra Haua og hanen på Berglyd. Det kan han fra Oddsfjellet, så Tre tyttebær er navnet på Orvars siste tre ønsker.

Tre tyttebær produserer; taresalt, chilisalt, tyttebærsalt, løvetann marmelade, syltet tare, granskuddgele og mye annet spennende.

Produktene kan kjøpes på Magma sitt kontor eller ved direkte kontakt med produsenten Sidsel Margrethe Salvesen på mailadresse: smsa@live.no

Veen Gard

Veen Gard ligg idyllisk til mellom vatn og fjell i Øvrabygda i Bjerkreim kommune. Vinjakula (907 moh) tilhøyrer garden og Gloppedalsura er like i nærleiken.I 1948 vart garden delt mellom 2 brør. Den delen som Harald Veen fekk tildelt bestod berre av utmark. Eit stort bureisings prosjekt starta. Utan straum og med elva som vaskemaskin, vart jord dyrka, fjøs og bustad bygd. Baseli, Dagros og Sangros var namnet på dei 3 første kyrne. Desse i tillegg til 20 geiter og 20 sauer var dei fyrste dyra på garden.På Veen Gard er dei opptatte av å utnytta og ta vare på naturen. Dyr og folk skal ha det godt. I dag driv Veen Gard med geite- og sauehold. 180 geiter og 25 sauer beitar på utmark og bidrar til å pleia landskapet som elles vil gro til.Veen Gard foredlar i hovudsak kje- og geiteprodukter og utnyttar både mjølk og kjøtt. Frå geitemelk blir det laga ostar og iskrem. Kjøttet vert foredla til pølser og spekemat. Dei tilbyr òg eit stort utval av reine kjøttprodukt, feks ribbe og lår frå både geit og kje. Campingplassen på Veen Gard tilbyr hytteutleige og er eit utmerkt utgangspunkt for fisking og turgåing. Veen Gard har òg eit eige gardsutsal. I dag er det barnebarnet til Harald – Janne Marie og mannen hennar Gjermund – som driv garden. Faren hennar – Hallvard Veen – er framleis aktiv bidragsytar og eldsjel.

 

Gjedrem Gård

Gunnar Gjedrem starta med bier i 1971 og han dreiv bigarden fram til 2001 då sonen tok over. I dag er det heile familien, barna Gustine og Alexander som er saman med mor Alexandra og far Rune i arbeidet.

 Bjerkreim er ein flott plass å drive birøkt og kubene er plassert forskjellige stader nokre kilometer frå Bjerkreim sentrum. Om det er gode forhold om våren og forsommaren kan ein hauste sommarhonning, men det er vandring til lyngen i juli-august som kan gje størst utbytte. Alt kjem an på vèret og det er stor årlig variasjon. Dei store forskjellane er med på å gjere birøkt så spennande og ein blir aldri utlært.

Me har også eit samarbeid med Bjerkreim skule om eit undervisningsopplegg for 3. klasse der elevane får bli med ut i bigarden. Det gir inspirasjon å sjå kor engasjerte elevane blir når me kikkar i kubene. Å finne den merka dronninga er ekstra stas!

Heilt frå starten i 1971 har det blitt lagt stor vekt på å drive med god velferd og høg kvalitet på honningen. Som dei fleste i Dalane har me også den nordiske brune bia, den er hardfør og klarer det varierande klimaet best.

Veshovda Ysteri

Vi holder til på Veshovda. Der gårdsdriften er amme ku, melke ku og sau.

Vi har bygget ysteri på garden. Her foredler vi alt av melken som blir produsert. Vår melke besetnig består av den gamle norske kurasen Telemarksfe. Melken fra Telemarksfe har magen gode kvaliteter som einer seg til videre foredling.

 Vi lager forskjellige produkter av melken, der en av hoved produktene vår er smør. Dette er en gammel familie tradisjon som vi ønsker å ta vare på videre. Etter hvert vil vi produser flere typer fersk oster.

Serveringssteder

Grand Hotell Egersund

Grand Hotell Egersund ligger midt i Egersund sentrum. På hotellet er det en rolig atmosfære og et serviceinnstilt personale. Du bor like ved havnen, og finner shopping og severdigheter i umiddelbar nærhet.

Grand Hotell Egersund er et sjarmerende hotell med atmosfære fra 1870 tallet og beliggenhet midt i hjertet av Egersund by. På Grand Hotell Egersund har vi 101 trivelige rom, restaurant, vinkjeller og et førsteklasses kjøkken. Vi har egen revyscene, loungebar, flotte selskapslokaler og moderne konferanselokaler med totalkapasitet på 160 personer.

Mars 2019 åpnet det en helt ny restaurant på hotellet; EIGRA kjøkken & bar. Konseptet fun & share ble innført. Her kan du kose deg med fun dining, sharing-style.

På menyene i restauranten finner du måltider med etiketten GEOfood. Disse måltidene består i hovedsak av lokalt produserte ingredienser fra Magma Geopark. Grand Hotell Egersund har som mål å være en pådriver i lokal utvikling og jobber for å øke bruk av og tilgang på lokale råvarer. Hotellet er også en partner i De Historiske hotel & spisesteder.

Grand Hotell Flekkefjord

Flekkefjords eldste hotell ligger midt i sentrum, med kort vei til det meste av byens rikholdige tilbud. Overnatting hos oss egner seg like godt til forretning som fritidsreisende. Hotellet fra 1897 er oppført i klassisk sveitserstil, med de velkjente åttekantede tårnene er hotellet ett av de mest fotograferte motiver i Flekkefjord. Vi kan tilby 29 rom som er alle ulike på sin måte, flott restaurant med god mat, bar, fotballpub og diskotek. 

Matfilosofien vår er enkel, det skal være god, ærlig og enkel mat laget fra bunnen av med masse omsorg. På restauranten vår, Grand Gastro, bruker vi for det meste de beste lokale og norske råvarer, basert på sesonger og tilgjengelighet. Vi skifter menyer etter sesongene, hvor vi da får brukt det beste av de forskjellige råvarene som er på markedet. Dette gjør vi for å gi deg som gjest hos oss den beste opplevelsen uansett sesong. Velkommen!

Kaffidyret AS

Vi er en liten kaffebar sentralt plassert i Sokndal sentrum, som åpnet 1. juli 2020. Vi ønsker å være en møteplass for lokale og tilreisende gjester.

Den ene veggen vår er dekorert med bilder fra turmål rundt i bygda vår. På sikt ønsker vi å utvide dette med bilder fra hele Magma Geopark området.

Kaffen lager vi med bønner fra Austrått Kaffebrenneri. Ønsker kunden å kjøpe kaffebønner med hjem, kan vi kverne den mens de venter. Menyen vår består av enkle retter og småkaker, og vi benytter oss av lokale råvarer der det er mulig.

Hos oss kan du få kjøpt honning fra Den brune Bie.  I tillegg har vi lokalproduserte badesalt og såper av geitemelk fra Brambo Organics.

Vår målsetning er å være den plassen alle ønsker å komme tilbake til.

Eigra Street 

Eigra street food restaurant serverer tradisjonell norsk mat laget på tradisjonell vis. Råvarene hentes lokalt og minst 50 % av sesongens meny, inneholder lokale ingredienser som blåskjell, biff, kylling, salat, brokkoli, laks og reker. Du kan spise innendørs eller ta med deg maten hjem. Restauranten bruker kun komposterbar emballasje.

Her finner du også GEOfood-utsalget støttet av Magma UNESCO Global Geopark med flere lokale matspesialiteter til salgs, fra 10 sertifiserte GEOfood produsenter.