Foto: Trollpikken

Trollpikken

Trollpikken er en spesiell stein som ble verdenskjent da den ble kuttet ned en natt i juni 2017, og deretter gjenreist kort tid etter.

Turen til Trollpikken er en kort og familievennlig tur på 1,9 km gjennom typisk Magma-terreng, først på grusvei og deretter på velbrukt sti. Vær forberedt på både gjørme og glatte berg. Gode fjellsko anbefales.

 

Geology and nature

Trollpikken is a phenomenon created by the ice during the last ice age, which ended around 10,000 years ago. Trollpikken is now located in a beautiful cultural landscape where the rock type in the area is anorthosite.

Anortositt er en dypbergart som ble laget av magma (smeltet stein) dypt under en stor fjellkjede for rundt 1 milliard år siden. Lenge før vi visste at anortositt er samme bergart som på overflaten av månen, kalte vi området her for månelandskap, fordi naturen her hadde sparsom vegetasjon og var lite fruktbart. Området er preget av at det er formet av isen, og du finner flere merker etter isens fremgang. Et av de mer tydelige merkene er flyttblokker som ligger rundt omkring i landskapet. De ble fraktet hit av og med isen. Trollpikken er også en slik flyttblokk, men den er bare flyttet veldig kort og kom aldri riktig av sted. Den ble hengende fast og falt ut, og ble stående i sin positur da isen smeltet tilbake. Trollpikken er også laget av månesteinen anortositt.

 

Culture and history

Landskapet der Trollpikken ligger er i stor grad et kulturlandskap dannet av tradisjonell dyrking og dyreavl. Du kan se gamle landgrenser, gjerder og innsjøer langs stien. Hvis du velger å gå fra Trollpikken og ned til Egersund, får du et unikt innblikk i hvordan dyr og jordbruk har formet landskapet.

Photo gallery

Other experiences in Magma Geopark

See more experiences in Magma Geopark