Søk etter stikkord eller emner i magmageopark.no
Add your offcanvas content in here

Topp 20 i Magma Geopark


Topp 20 severdigheter i Magma UNESCO Geopark

Flekkefjord, Bjerkreim, Sokndal, Eigersund og Lund ligger midt i Magma UNESCO Global Geopark. Hver av kommunene har valgt ut fire turistfyrtårn som de ønsker å satse på i tiden fremover. Her får du en oversikt.  

  

Trehusbyene Flekkefjord, Egersund og Sogndalstrand er verdt et besøk i seg selv. Her kan du vandre rundt i historiske omgivelser omgitt av sjarmerende små trehus. Bare en time sør for Stavanger ligger Norges mest bevarte trehusbebyggelse. Egersund er 225 år, og gjennom byen går en kultursti for de som ønsker å bli bedre kjent med de historiske bydelene. Avslutt gjerne turen med å gå opp til Varberg og helleristningene, samt et besøk på Fayancemuseet. Bare en halvtime sørover finner du den historiske seilskutebyen Sogndalstrand, som ligger i en liten sjarmerende bukt i utløpet av den populære lakseelven Sokna. Her har tiden stått stille, og du får et inntrykk av hvordan det rustikke og sjarmerende kystmiljøet så ut for 200 år siden. En time sørover finner du Flekkefjord, også kjent som Hollenderbyen, som kommer av tiden da byen drev handel med Holland på 1500- og 1600-tallet. Flekkefjord er stedet hvor det tradisjonsrike får en smak av det moderne. Små og litt store trehus ligger tett i tett i trange brosteinsgater, og som en vakker kontrast er 30 små og store verker med gatekunst malt på hvite gamle trehus rundt i byen.   

Verdt å oppleve i Flekkefjord

I Flekkefjord kan du prøve dresinsykling på Flekkefjordbanen. Flekkefjordbanen omfattet opprinnelig strekningen mellom Flekkefjord til Egersund. Den var en forlengelse av Jærbanen, som åpnet i 1878 og gikk mellom Egersund og Stavanger. Dresinsykling er en flott måte å oppleve det dramatiske landskapet nord for Flekkefjord, og passer for både store og små. Den 17 kilometer lange sykkelturen tar deg fra Flekkefjord og til Sira gjennom 17 tunneler. Turen byr på mange flotte naturopplevelser med vakre steinmurer og steinarbeider, tunneler og broer.

Foto: Sandra Surdal

Like utenfor Flekkefjord, kun 10 minutter med ferge fra fastlandet, ligger sjarmerende Hidra. Her kan du nyte late feriedager i historiske uthavner, og ta en bade- eller fisketur blant holmer og skjær, padle i kajakk eller gå en topptur. Hidra er den største øya i Magma Geopark, og tilbyr pittoreske sørlandsbyer og fantastisk natur. Øya domineres av granitt med noen innslag av morene i fjellet. Folk har bodd på Hidra i tusenvis av år, og I dag er cirka 700 mennesker fastboende. Sjøen har alltid vært den viktigste industrien på øya, men det finnes også flere spor etter gruveindustri.

Verdt å oppleve i Egersund 

I Egersund finner man Norges eldste støpejernsfyr. Eigerøy fyr ble laget i 1854, og er nesten 33 meter høyt. Ta turen til fots og følg den godt merkede grusveien. Turen er lett og går delvis på grusvei og på merket sti. Barnevogn kan brukes på første del av turen, men hund er dessverre ikke tillatt på grunn av dyr på beite. Turen går igjennom et stort krystallisert magmakammer, også kjent som “Egersund-Ogna anortositten”. Anortositten ble dannet dypt inne i jorda for omtrent 930 millioner år siden, og er en sjelden bergart på jorda. Men alle har likevel sett den, det er nemlig anortositt du ser på når du ser på de lyse feltene på månen.

Foto: Arne Ove Østebrøt

En annen tur verdt å ta i Egersund er langs den gamle Jærbanen. Den gamle Jærbanen mellom Hellvik og Maurholen er tilrettelagt som tur- og sykkelvei. Veien bukter seg mellom og gjennom kanuser og berg, og et imponerende steinarbeid er lagt ned i den gamle linjen. Jærbanen har absolutt alt en minneverdig og opplevelsesrik tur bør inneholde. Det finnes fine bade-, fiske- og rasteplasser, og stedet kan nytes til alle årstider. Du kan sove i telt, stå i ro eller rusle langsomt. Alt innenfor en strekning på drøye åtte kilometer.

Anbefalte turer

Brufjell eller Brufjellhålene, som det også kalles, er en populær selfie-spot på sosiale medier. Det florerer av bilder med et spretthopp, eller det ikoniske gruppebildet mitt i den flotte fjellformasjonen. Området rundt Roligheten, som stedet heter, gir et stort utvalg av naturattraksjoner på den tre-timers lange gåturen gjennom kystlandskapet. Stien passerer panoramautsikt over kysten på toppen av Brufjell, fortsetter til eksotiske Sandviga strand med hvite rullesteiner, og til slutt føres du til en spektakulær steinformasjon fra istiden hvor store jettegryter ligger i den bratte fjellveggen i havgapet. Turen ned til hulene er svært bratt og innebærer klatring. Den er derfor ikke egnet for barn eller hunder. Enkelte håndtak i fjellet er boret inn for å gjøre klatringen mer overkommelig. 

Foto: Christina Kittelsen Bakke

Gloppedalsura, som ligger i Gjesdal og Bjerkreim i Rogaland, blir omtalt som Nord-Europas største steinrøys. Den består av enorme rasblokker som ligger oppå endemorene. Steinrøysen er lett tilgjengelig siden det er vei gjennom uren. Store hendelser i naturen produserte Gloppedalsura, som ligger i en dal med to innsjøer omgitt av dramatiske fjell. Det unike landskapet i Gloppedalen spilte en viktig rolle for norske soldater som forsvarte dette området under 2. verdenskrig. Ura, med sine enorme steinblokker, passasjer og gjemmesteder fungerte som et forsvarsverk for de norske styrkene som sloss mot tyske soldater her i april 1940. 

Trollpikken er en spesielt formet stein, som ligner en fallos. Den ble verdenskjent da den ble kuttet ned en natt i juni 2017. Handlingen falt ikke i god jord, og ved hjelp av stor entusiasme og pengeinnsamling var steinen på plass igjen etter kun to uker. For cirka 13 000 år siden da isen trakk seg tilbake, førte smeltevann fra isbreen til dannelse av sprekker i fjellene under isen. Disse vannfylte sprekkene sammen med litt flaks, har ført til dannelsen av Trollpikken. På turen til Trollpikken kan du se gamle landegrenser, gjerder og innsjøer langs stien, og hvis du velger å gå fra Trollpikken og ned til Egersund, får du et unikt innblikk i hvordan dyr og jordbruk har formet landskapet. Turen er enkel og går på både grusvei og merkede stier. 

Stavtjørn byr på friluftsaktiviteter året rundt. På vinterstid oppkjøres det kilometervis med langrennsløyper, og stedet har alpinanlegg med Fjellstove som tilbyr overnatting. Det er også flere muligheter for deg med bobil og campingvogn. Om sommeren kan du utforske varme kulper, brusende boblebad, berg-strender og naturens egne sklier, eller gå på spektakulære toppturer og korte og lengre fjellturer til turisthytter. Flere av vannene har fiskemuligheter. Fra noen av toppene på Stavtjørn kan du se helt til sjøen. Skarkaknuten, Skibufjellet, Svartevassknuten og Mjåvassknuten er populære turmål som byr på nydelig utsikt. 

I det fine friluftsområdet rundt Sætra finnes mange muligheter for friluftsliv, både sommer og vinter. Her er både lysløype og akebakke. Dagsturhytta i Lund, Gauksomhytta, ligger nydelig plassert ved Gauksom i Sætraområdet. Du kan blant annet gå tur-retur til hytten, eller en rundløype via Ytre Sandstøl, Laugmannsdalen og tilbake til Sætra. I tillegg til å være et turmål i seg selv, bidrar et bibliotek i hytten til å gi en turopplevelse utover det vanlige. Turen starter på grusveien ved Moi IL sin Sætrahytte. Følg så merking på grusveien. Turen passer de fleste og har litt stigninger i starten.

Besøk gamle gruver 

På grunn av den eksepsjonelle geologien i området har Magma Geopark en fargerik gruvehistorie. På Blåfjell, “Det blå fjellet”, var opptil åtte gruver aktive i løpet av 1800-tallet. Uttak av ilmenitt fant sted på Blåfjell fra 1863 til 1876, og i alt 90.000 tonn malm ble eksportert i løpet av disse årene. En jernbane ble bygget mellom Blåfjell og Rekefjord for å transportere malmen til kysten for shipping videre til kontinentet. Denne gamle jernbanen er nå en tur- og sykkelsti omkranset av imponerende natur. Området består av mange små innsjøer, en elv og vakre daler omgitt av bratte fjell. Stedet ligger nær Hauge i Dalane i Sokndal kommune, og er åpent for publikum. Gruvene kan kun besøkes med spesialiserte guider.

Foto: Magma Geopark

Molybden-gruvedrift ved Gursli fant sted fra 1915 til 1919. Gursligruvene var aktive med å levere molybden til stålproduksjon under første verdenskrig, og i 1917 var det rundt 100 ansatte hos Gursli. Etter krigen krasjet prisen på molybden og gruven stengte i 1919. Du kan fortsatt finne rester av de mange bygningene som ble bygd ved Gullvannet i løpet av den aktive perioden. Dette fremstår i dag som et utemuseum med gruvekultur, hvor du kan skru tiden tilbake og se hvordan livet var i gruvene for hundre år siden. Gruvebesøket kan kombineres med en tur til toppen av Gjegningheia som når 553 meter over havet. Turen passerer naturens eget monument – store steiner stablet på toppen av hverandre, kalt Hattesteinene, som er omgitt av vakker natur.

Laksefiske 

Bjerkreimselva er et av Rogalands største vassdrag. Elva er et populært område for laksefiske og fiske etter sjøørret. Hvert år fiskes det mer en 7000 laks her. Den er rangert som en av de beste lakseelvene i Norge, og det er mulig med laksefiske mellom 1. juni og 20. september. Rett ved E39 på Gjedlakleiv er det også tilrettelagt fiske for rullestolbrukere. Fiskekort kan kjøpes på Esso Vikeså Veiservice, Cirkle K eller Bjerkreim Elveeierlag/Bjerkreim Camping.

Foto: Kevin Molstad/ Destinasjon Bjerkreim

Det største vannet i Bjerkreim er det 17 kilometer lange Ørsdalsvatnet. Vannet og naturen rundt kan oppleves ved å ta en båttur med M/K Ørsdølen søndager om sommeren. Rundt vannet finnes flere flotte turmuligheter, som toppturer, dalturer, fisketurer og turer til gamle og nedlagte fjellgårder.

Steder med kulturhistorie 

Lund kommune har en rik og spennende kultur- og industrihistorie, fra gamle husmannsplasser via møbelfabrikker til nedlagte gruver i naturskjønne omgivelser. Lund Bygdemuseum og Kulturbank forvalter og formidler denne kulturarven. Museet ligger i den gamle prestegårdslåven omtrent 300 meter fra Moi sentrum, og er regionmuseum for trehåndverk i Dalane. Museet er kjent for de spesielle håndverks- og industrisamlingene med vekt på møbler, leketøy og ikke minst rokkedreiing, samt en unik samling med rosemalte kister fra Lund. På museets område ligger husmannsplassen ”Haien”, der det på sommeren arrangeres utstillinger og aktiviteter. Den historiske frukthagen som drives i samarbeid med Norsk Genressurssutvalg, ligger også her.
Foto: Kevin Molstad/ Destinasjon Bjerkreim
De to små husene under Helleren i Jøssingfjord, ligger små og forskremte under den massive fjellveggen. Ordet «Helleren» beskriver en overliggende steinformasjon, og forekommer i flere gamle stedsnavn i Norge hvor en «heller» gir ly til mennesker og dyr. Den 60 meter lange Helleren i Jøssingfjorden har en historie som strekker seg tilbake til den tidlige steinalderen, og er en av de største av sin type i Norge. Husene under berghyllen er uten ordentlig taktekking, fordi den 10 meter dype overhengende steinen beskytter bygningene. I det sorte og rike kulturlaget som dekker bakken ved Helleren, har arkeologer sporet bosetninger fra tidlig steinalder. Arkitekturen til de nåværende husene kan spores tilbake til 1800-tallet, men deler av bygningene kan være eldre. Helleren ble forlatt på 1920-tallet.
 
Den fredete Tronåsvegen, på grensa mellom Rogaland og Vest-Agder, ble bygd som en del av Den Vestlandske hovedveg. Den sto ferdig i 1844 og fungerte som hovedvei fra Stavanger til Kristiansand i 100 år, frem til 1945. Den var kjent som den vanskeligste delen av veien langs sørkysten med en gradient på 1: 3 og 11 skarpe svinger. Det var ikke uvanlig å skyve biler og busser opp bakken. Tronåsen-området er røttene til den gamle fjellkjeden Rodinia, som eksisterte for 1000 millioner år siden. I 1931 ble Tronåsen ansett som en av de farligste delene av Monte Carlo Rally, og mange biler ble ødelagt. Hvert femte år arrangeres det et svært populært veteranbilløp over Tronåsen, og Tronåsmarsjen arrangeres årlig.

Fartfylte opplevelser 

Opplev fart og spenning på Norges råeste racingbane, med unik beliggenhet i Sokndals fjellheim. Motorcenter Norway ligger i 250 meters høyde over havet, nærmere bestemt i Kroheia, Sokndal, som er en del av den flotte Dalane-regionen på Sør-Vestlandet. Her står både natur- og kulturopplevelsene i kø, og regionen er en perfekt destinasjon for opplevelser på hjul. Anlegget har motocrosshall, offroadområde, gokartbane, pitgarasje og servicebygg i tillegg til racingbane, som er tilrettelagt for bil og MC. Den er godkjent for alle klasser innen standardbil, GT og Formel-racing inntil Formel 3.