Foto: Den brune bie

Den Brune Bie

Bli med på en spennende reise inn i bikuben hos Den Brune Bie!

Biesafari

Bli med på en spennende reise inn i bikuben hos Den Brune Bie! Iført komplett birøkterutstyr kan du utforske biens fascinerende verden, omgitt av summende aktivitet. Se hvordan biene lever og arbeider i harmoni mens du er trygt beskyttet. En unik opplevelse som ikke bare vil begeistre deg, men også inspirere til å verne om naturen og dens viktige skapninger.

Du får låne bidress og hansker slik at du er klar når vi åpner bikubene. Det er da du virkelig får se hvordan biene lever – og hvordan all den gode honningen blir laget. Vi har drakter i alle størrelser, så barn kan også være med i følge med en voksen.

Minimum 2 personer, maks 8 personer pr. gang. Safarien varer i ca. 1 time.

Inkludert:

  • Fullt birøkterutstyr
  • Guidet biesafari med opplæring/innføring i birøkting
  • Gjennomgang av honningproduksjon
  • Historien om den Nordiske Brunbien og hvordan bier lever og produserer honning
  • Smaksprøver

Om brunbien

Den nordiske sortbien anses å være en økotype eller underart av den gamle europeiske bien. Den nordiske svartbien er den eneste opprinnelige bierasen i Nord-Europa, og er i dag oppført som truet. I de rene hekkeområdene i Flekkefjord, Lund, Sokndal og Sirdal er det forbudt å holde andre bier enn svartbia. Her er de naturlige grensene som fjell og hav som isolerer bestanden og hindrer parring fra andre bieraser.

Takket være de få birøkterne som velger å delta i avlsarbeidet for svartbien, har Norge i dag den største gjenværende bestanden av svartbie. Arbeidet som gjøres for denne bien er essensielt for at rasen fortsatt skal ha en fremtid i birøkten.

Sverre Sirevåg ble født i 1927. Han begynte å heve bier i en alder av 14 år. På den tiden hadde han to egne bikuber, og han avlet også bier for andre. I 2010 overtok datteren Gretha driften sammen med ektemannen Geir-Arne og med hjelp fra mentor Sverre.

Bikubene ligger forskjellige steder rundt Sokndal kommune. Hovedgården ligger på Bjørkhaug ca. 50 meter fra huset deres. Det som er spesielt her er blomstringen om våren som starter tidlig og at det er en sjenerøs tilgang til eple-, bringebær-, morell-, plomme-, bjørnebær-, kløver- og løvetannblomster. De andre bikubene ligger i områder der det er rikelig med markblomster, for eksempel klokkelyng.

Bildegalleri

Besøk Den Brune Bie, Sokndal

Den brune bie
Åna-Sira veien 22
4380 Hauge i Dalane

Epost: Geir-arne@hms365.no

Bestill biesafari på telefon: +47 930 11 000

Andre opplevelser i Magma Geopark

Se flere opplevelser i Magma Geopark