Foto: Magma Geopark

Egersund – Den fargerike trehusbyen

Opplev den historiske byen Egersund: En koselig by fylt med historiske trehus og et vakkert sentrum med mange restauranter, kafeer og nisjebutikker. Egersund er startpunktet for Kystpilegrimsleia og en del av Nasjonal turistveg Jæren. Alt dette og mer – bare en time fra Stavanger.

Egersund er en koselig by med historisk trehusbebyggelse, flott sentrum med mange nisjebutikker, smakfulle restauranter og kafeer og rikt kulturliv. Den varierte og mangfoldige naturen kan du oppleve på turer i skog, mark og fjell. Den flotte kysten er nydelig å oppleve både i båt og til fots.

Trehusbebyggelsen

Egersund by har en av de best bevarte trehusbebyggelsene i Norge. Store deler av byområdet er nå regulert til antikvarisk spesialområde. Mange fine eksempler på trehusbebyggelser kan man finne i Strandgaten, som tidligere var byens hovedgate. Den ble til etter en regulering i 1843, da en stor brann la hele bebyggelsen i aske. Ved gjennoppbyggingen fikk ytre bydel rette gater i jevnt rutemønster.

Haugen – Egersunds «middelalderby» – er også verdt et besøk. Selv om bygningene her oppe gjennom tidene sikkert har gjennomgått stadige endringer er tuftene de samme som da området ble utbygd, sannsynligvis i tiden 1750-1800. Haugen har grodd opp av seg selv, og har utviklet seg ut fra behov og bruk, ikke etter noen byplan. Her var boliger, uthus, verksteder, løer og fjøs i skjønn forening. Området var sterkt truet av riving på slutten av 70-tallet, men fremstår nå i rehabilitert form med forretninger, kro, m.v.

I dag ligger det små spesialbutikker side om side i koselige gågater.

Kultursti

Prøv også kulturstien med byhistoriske skilt – en rute med 14 skilt midt i den gamle trehusbebyggelsen. Kulturstien passer for alle som ønsker en koselig spasertur, samtidig som de blir litt bedre kjent med Egersund sentrum. Avslutt turen med å gå opp til Varberg og helleristningene. Etter byvandringen, kan du besøke Fayancemuseet. Her kan du ta deg en kopp kaffe og nyte uteområdet i Elveparken, som er rett i nærheten.

Kultur og historie

Historien til Egersund er en av Norges eldste og strekker seg tilbake til Steinalderen. Når isen begynte sin tilbaketrekking ble Egersunds landområde, grunnet sin tilknytting til kysten, tidlig fri av isen og dermed beboelig. I tillegg kan en i området innenfor Eigersund kommune finne flere gårder som har blitt datert tilbake til år 400-600 etter Kristus.

Fra steinalderens primitive beboere strekker historien seg til Vikingtiden, og Eigersund er blant annet nevnt i Heimskringla. Navnet Eigersund er et av landets eldste stedsnavn og stammer fra en gammel norrøn betegnelse, Eikundasund, sundet mellom eiketrær. Enda mer spennende er historiene rundt Olav den Hellige og hans massive vikingflåte som lå forankret i Egersund havn mellom slag og plyndring rundt i Europa.

Neste gang du tar turen til Egersund og kikker ut over vår intime havn, tenk tilbake 1000 år og forestill deg vikingskip etter vikingskip forankret side ved side. En havn full av liv og røre mens noen av historiens mest fryktinngytende krigere vandret rundt i det som nå er Egersund sentrum.

Med en slik historie er det vel bare naturlig at datidens mektigste mann, Pave Nicolaus IV nevnte Egersund i et avlatsprivilegium datert 5, februar, 1292. En havn for katolikkens lange arm og kristendommens spredning i Norge.

Fra vikingtiden til den industrielle verden har Egersund vært et knutepunkt på verdensbasis. I 1798 fikk Egersund status som ladested, dvs. tillatelse til å drive med egen handel og import, og dermed også bystatus. Etter statusskiftet tok det 49 år før det som ble den verdenskjente A/S Egersunds Fayancefabriks Co startet produksjonen av steintøy i 1847.

Fra verdenskjent fayance til Norges største fiskerihavn (målt i kvantum ilandført fisk) har byen og kommunen vokst i størrelse, men forblitt personlig og full av karakter.

I dag tilbyr byen et sentrum fullt av mennesker, store og små. I tillegg til en enestående og uforglemmelig handelsstand som serverer alt en kan tenke seg av varer og tjenester. Egersund er den store lille byen som har alt.

Bildegalleri

Besøk Trehusbyen Egersund

I nærheten

Se flere opplevelser i nærheten