Foto: Elisabeth Støylen/ Magma Geopark

Hagavatn – En liten innsjø i månelandskap

Helt ute i havgapet ligger fasinerende Hagavatn bare få meter fra den mektige Nordsjøen. Her venter en mektig naturopplevelse midt i det unike månelandskapet som Magma Geopark er kjent for.

Landskapet ved Hagavatn ikke bare likner på månen, men det er faktisk akkurat den samme bergarten som store deler av månen består av. De lyse områdene på månen er anortositt og det er også er den dominerende bergarten langs kysten av Magma Geopark.

«Walk on the Moon»

For dem som ønsker å virkelig oppleve månelandskapet har vi merket 2 avstikkere fra den merkede stien rundt Hagavatn. Når du følger den merkede stien rundt Hagavatn vil Walk on the moon være merket med et lite skilt. Her ligger en fantastisk lekegrind og venter for  både voksne og barn. Her kan du klatre og hoppe fra knaus til knaus. Her helt ytterst mot havet både lukter og kjenner du naturens kraft. Er du heldig ser du en havørn som letter. Vegetasjonen er karrig, men du finner hardføre planter som strandnellik og rosenrot («Nordens ginseng»).

Geologi og natur

Det er anortositt som dominerer dette landskapet, og på begynnelsen av turen vil du også se elementer av noritt langs veien. Anortositten ble dannet for 930 millioner år siden dypt inne i jorda. Du finner også elementer av Håland anortositten langs ruta. Denne anortositten ble dannet for omtrent 1 milliard år siden.

Kultur og historie

Hagavatn er en liten innsjø på Ytstebrød, på Eigerøy. I 2017 ble det åpnet en ny grusvei på vestsiden av vannet. Langs veien kan du få innblikk i det spesielle kyst- og kulturlandskapet i Dalane, og det er sauer som gresser i området året rundt. Man ser også mange spor av hvordan dette landskapet har formet seg selv over millioner av år. Det er rikelig med sigdmerker, flyttblokker og skuringsstriper i svabergene.

Hvis du velger å følge stien rundt vannet, langs kysten, kan du se spor etter 2. verdenskrig. Her ser du blant annet rester etter bygninger, transportbane og en stor lyskaster som ble brukt av soldater for å holde utkikk utover Nordsjøen. Du kan fortsette turen langs kysten og vil da ende opp i Rausvåg. Dette er en liten, aktiv havn der det fortsatt foregår tradisjonell fangst og fiske ut fra, blant annet hummer i vintersesongen. Passer Rausvåg og følg veien tilbake til parkeringsplassen som var utgangspunkt for turen.

Geolog Harrison Schmitt ble født i USA 3. juli 1935. Han studerte geologi ved universitetet i Oslo på slutten av 50-tallet, og besøkte Egersund i forbindelse med feltstudier av anortositt. Senere ble han ansatt i Norges Geologiske undersøkelser (NGU) for å tegne geologiske kart.

Schmitt er den eneste vitenskapsmannen som har vært på månen. Han var med på Apollo 17. I løpet av tre dager i desember 1972 samlet han 110 kilo månestein, blant annet anortositt. Han innehar rekorden for lengst opphold på måneoverflaten.
Etter karrieren som astronaut viet Schmitt livet til politikken og ble i 1976 senator for det republikanske partiet.

Bildegalleri

Besøk Ytstebrød & Hagavatnet

Advarsel

«Walk on Moon» skjer på eget ansvar. Her er ingen merket sti, og du må selv lese terrenget. Svaberget kan være svært glatt og bølgene uforutsigbare. Faller du i sjøen, er det vanskelig å komme seg på land. Sjøen er ofte kald. Ha derfor stor respekt for naturkreftene. Er du ikke vant med å ferdes i denne type natur bør du passe på å ha god sikkerhetsmargin eller få med deg lokale kjentfolk.

Andre opplevelser i Magma Geopark

Se flere opplevelser i Magma Geopark