oppdag & opplev

Fotturer i Magma Geopark

Opplev Magma Geopark til fots

 

I Norge har vi Allemannsretten. Dette er en lov som gir allmennheten tilgang til naturen i Norge. Allemannsretten slår fast at alle har lov til å ferdes og tilbringe tid i utkantsstrøk og natur i Norge, og den fokuserer også på det faktum at vår natur er en felles eiendom og del av vår kulturarv. Loven gir deg rett til å bruke og besøke landemerker, uavhengig av hvem som eier landet det står på.

Friluftsliv er en viktig del av vår kulturarv i Norge. Fra gammel tid har vi hatt rett til å vandre fritt i skoger og åpne landskap, langs elver, på innsjøer, mellom skjær og i fjellene. Vi får lov til å høste av naturen. Det betyr ikke bare saltvannsfisk, bær, sopp og villblomster, men også våre sanselige inntrykk av hele utendørsopplevelsen. Hovedprinsippene i Allemannsretten er lovfestet i Friluftsloven av 1957.

Med rettigheter følger det også ansvar. Når du blir gitt rettigheter til å vandre fritt i norsk natur, forventer vi at du behandler vår natur med respekt. Den gylne regelen er “forlat ingenting annet enn fotspor”; du er forpliktet til å forlate vår natur slik den var da du kom – eller enda bedre.

Fotturer er en stor del av Magma Geopark. Lokalbefolkningen bruker naturen aktivt til rekreasjon og trening. Vi har en rekke merkede stier, og de er varierte i både terreng og geografi. Toppturer er svært populære, og mange av våre Geopark lokaliteter er toppturer. Noen av våre lokaliteter er del av lengre turer, men de fleste er familievennlige og svært tilgjengelige.

Det er informasjonstavler på hver lokalitet, men hvis du vil ha full opplevelse og hele historien, kan du bestille en guidet tur med en av våre spesialutdannede geoparkguider.

Før du setter avsted på ditt nye eventyr i naturen kan det være lurt å sette seg inn i de norske Fjellvettreglene. Her er en kortversjon:

  1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.
  2. Tilpass turen etter evne og forhold.
  3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
  4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
  5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
  6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
  7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
  8. Vend i tide – det er ingen skam å snu.
  9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

Lokaliteter: