Foto: Arne Ove Østebrøt

Eigerøy fyr

Eigerøy fyr ble oppført i 1853–54 og er et av Europas sterkeste og Norges første støpejernsfyr. En tur til Eigerøy fyr og overnatting i fyrvokterbolig er perfekt for deg som vil nyte naturen i fred og ro.

Fyret ble bygd i moduler på Bærums Verk, og fraktet til Eigerøy og montert der. Fyret er 32,9 m høyt og det er 134 trappetrinn til lykta. Siden dette er Norges første støpejernsfyr og det var usikkert om det var tungt nok til å stå i mot vær og vind, ble fyret innvendig foret med 70 000 murstein.

Fyret ble automatisert i 1989. I 1998 ble fyrstasjonen fredet etter kulturminneloven. Fredningen omfatter bygninger, veier og et område rundt fyrstasjonen.

Turmuligheter

En tur til Eigerøy fyr og overnatting i fyrvokterbolig er perfekt for deg som vil nyte naturen i fred og ro. Kom til parkeringsplassen ved Eigerøy fyr med bil eller sykkel. Sykkelen kan du leie fra Turistkontoret. Bestill overnatting på Eigerøy fyr. Området er flott for padling og kajak, men husk å sjekke bølgevarsel før du legger ut på en padletur i sjøen.

Denne 4,6 kilometer lange tur/returen starter fra parkeringsplassen ved Eigerøy fyr og går i et nakent og vakkert kystlandskap. Området har en helt spesiell geologi, og har derfor status som geoparkområde. Det er en lett tur, som delvis går på grusvei og på merket sti. Parkeringsplassen har et WC, og turen er familievennlig. Barnevogn kan brukes på første del av turen, men hund er ikke tillatt i perioden… på grunn av dyr på beite.

Varighet: 2 timer tur/retur.

Geologi og natur

Bergarten i landskapet består av anortositt, som ble dannet dypt inne i jorda for omtrent 930 millioner år siden. Anortositt er en sjelden bergart på jorda, men alle har likevel sett den – det er nemlig anortositt du ser på når du ser på de lyse feltene på månen.

Eigerøy fuglestasjon ble etablert ved Eigerøy fyr i 1991. Initiativet ble tatt av Norsk Ornitologisk Forening, men i dag er det Dalane lokallag som disponerer fyrstasjonens hobbyhus. Stasjonen registrerer alt som blir sett av fugl på hele Midtbrødøya året rundt.

Adkomst:

Fra togstasjon, følg rv 42 mot Eigerøy og følg skilt til Eigerøy fyr. På grunn av svært smal vei kan kun personbiler og minibusser kjøre helt ned til parkeringsplassen.

Fyrtårnet har besøksåpent søndager i sommermånedene.

Fyrvokterboligen

Vokterboligen kan leies for dagarrangement eller overnatting. Informasjon om leie eller overnatting finner du hos Norges turistforening.

Bildegalleri

Besøk Eigerøy fyr – Norges eldste støpejernsfyr

Andre opplevelser i Magma Geopark

Se flere opplevelser i Magma Geopark