Hellerstunet

Hellerstunet ligger midt i Dalane i den storslåtte naturen i Unesco området, Magma Geopark. Hellerstunet har en rik og spennende historie som går tilbake 10 000 år til eldre steinalder.

Tunet er restaurert, med flere nybygg og fremstår i dag som et aktivt tun, rik på historie, kultur og naturopplevelser. Her er rom og muligheter for mange aktiviteter og sosiale sammenkomster. Tunet innbyr til historisk vandring, ulike turer og aktiviteter, feiringer og markeringer av ulike begivenheter eller andre møter og sammenkomster i koselige historiske omgivelser.

Hellerstunet består i dag av hovedhus, sommerstue, gamlefjose fra 1800 tallet, låve med høyløe fra 1900 tallet, grisehus som i dag er verksted og atelier, sauehus, garasje og redskapshus.

Hellerstunet har en rik og spennende historie som går tilbake 10 000 år til eldre steinalder. Hellerstunet var for få år siden, et ordinær fraflyttet gardstun. I 2011 ble gården overtatt av nåværende eiere og en spennende historisk reise startet. Arkeologiske undersøkelser i området viser funn fra flere bosettingsperioder helt tilbake til eldre steinalder. På midten av 1800 tallet var Helleren et klyngetun. Historier forteller om at i 1867 ble Helleren skysstasjon. I aviser fra 1800 tallet kan en lese at det var to landhandlere som solgte kaffe, bayerøl og brennevin og det var stor aktivitet i Helleren. Gamlefjose, et gammelt steinfjos, er den eneste bygningen som står igjen av klyngetunet. Steinfjoset er i dag restaurert og perlen i tunet. Her kan vi ønske gjester velkommen til et godt måltid mat og drøs i historiske omgivelser hele året.

Fra steinsfjoset fra 1800 tallet, kan du gå rett på låven fra tidlig 1900 tallet. Her er det gode møtefasiliteter på sommerstid og det kan dekkes til ca 80 personer. Låven og høyløe har fast kunstutstilling.

Severdigheter

I Hellerstunet er det i forbindelse med arkeologiske undersøkelser gjort mange funn som viser historie fra eldre Steinalder, eldre Jernalder og Middelalder. To større områder er i dag fredet, i tillegg til den karakteristiske Helleren finner du en Milestein, en Rodestein og Syngestein i tunet. En modell av klyngetunet viser hvordan tunet fremsto da det var skysstasjon, 2 kjøpmenn og gamlefjose var i bruk.

Veibeskrivelse

Når du kommer E-39 ligger Helleren i Lund kommune, like ved kommunegrensen mot Egersund. Kommer du nordfra er det 11 km fra Krossmoen. Når du kommer til kommuneskiltet svinger du til høyre opp Hellerenveien, venstre når du kommer sørfra. Hellerenveien er opprinnelig Vestlandske hovedveg, åpnet 1843 – 44. Denne vegen var også i en periode E-18. Like ved E-39 er det mulig for parkering. Kjører du opp Hellerenvegen, er det en privat parkeringsplass for Hellerstunet på venstre side. Det er laget gangvei fra Hellerstunet og opp til syngesteinen, som ligger ca 200 meter fra tunet.

Bildegalleri

Her er Hellerstunet

Andre opplevelser i Magma Geopark

Se flere opplevelser i Magma Geopark