Foto: Magma Geopark

Jibbeheia

Krevende tur og regional geologi i Sokndal. 2,5 timer

Geologi og natur

På toppen av Jibbeheia er det mulig å oppleve den virkelige størrelsen på Helleren anortositten. Dette massive området av anortositt strekker seg ut til kysten 4 kilometer mot sør, strekker seg 6 kilometer mot Rekefjord i vest, og fortsetter 19 kilometer mot nord fra Jibbeheias topppunkt.

Geologien i området har likheter med geologien på månen. Bergarten er grovkornet, massiv anortositt og hele turen ligger i dette anortosittfeltet. Anortositt er den dominerende bergarten i Magma Geopark. Selv om den er svært vanlig i dette området, er anortositt en uvanlig bergart i global skala. De lyse områdene av månen består også av svært gammel anortositt. De mørke områdene på månen, hvorav mange er sirkulære, består av den svarte vulkanske bergarten basalt. De sirkulære figurene er kratere der meteoritter har krasjet inn i overflaten og forårsaket at den underliggende steinen smelter. Dette har produsert basalt. I Jibbeheia-området er det mange årer av kvartsbærende krystallisert stein, granitt. I motsetning til på månen har landskapet i Jibbeheia også mange blokker av «fremmede» bergarter som ble etterlatt da isen trakk seg tilbake ved siste istid. Disse kalles flyttblokker.

Over 90% av bergarten anortositt består av mineralet plagioklas. Hvis du ser ned ved føttene i Jibbeheia, kan du se størrelsen på enkelte plagioklas krystaller. Begynner du å telle hvor mange krystaller det er i Helleren-kroppen, vil du snart innse at det må være mange milliarder plagioklas krystaller rundt deg.

Hvordan komme dit?

Følg RV44 og ta av ved skilt til Rekefjord. Etter 1,7 km, ved Pollen, tar du til høyre mot badeplassen. Kjør bilen til enden av veien, og parker på merket parkeringsplass. Informasjonsskilt.

Tilgjengelighet: Middels hard tur. Høyeste punkt er 274 moh. Merkede stier.

Varighet: 3 timer

Vis hensyn:

Parker på parkeringsplassen, og vis respekt for privat land.
Ta hensyn til dyr langs ruten.
Husk å lukke grinder og porter slik at dyr ikke forsvinner.
Hunder må være i bånd.
Etterlat kun fotspor!

Bildegalleri

Her er Jibbeheia

Andre opplevelser i Magma Geopark

Se flere opplevelser i Magma Geopark