Foto: Magma Geopark

Li gård – DNT hytte

På Gården Li kan du oppleve sørlands kystkultur og bo i våningshuset på en gammel gård.

Geologi og natur

Li gård er et gammelt gårdsmiljø som er bygget i en bakke og vender ut mot en fantastisk panoramautsikt over øya Hidra. Li Farm ble restaurert og åpnet for publikum i år 2009. Rundt den historiske gården ligger det flere muligheter for utendørsaktiviteter. Du kan vandre, padle, fiske eller klatre ved å bruke via ferrata rute langs de dramatiske klippene ved siden av havet. En tjue minutters spasertur gjennom en skog bringer deg til Dåtlandstrand og havnen. De renoverte gårdshusene har 28 soveplasser, så det er et perfekt sted for grupper å bo i vakre omgivelser i Hidraheia.

Geologien i Flekkefjord kommune representerer kanten av magmakammeret, og rundt Li Gård finner du fire forskjellige typer magmatiske bergarter. De eldste bergartene i Magma Geopark er mer enn 1600 millioner år gamle gneiser. Dypt under jordens overflate ble store mengder magma tvunget i kontakt med gneisiske bergarter for 925 millioner år siden. Magmaen størknet og dannet en ny bergart, anortositt. Anortositt og gneis var i denne perioden lokalisert 20 kilometer under jordas overflate. Etter at anortositten ble dannet, ble to forskjellige slags magma tvunget mellom bergartene; en dannet en lys, grovkornet, feldsparrik stein kalt mangeritt, mens den andre er rikere i mørke mineraler og finkornede bergarter og kalles jotunitt.

Kultur og historie

Det antas at Li Gård kan være over 1000 år gammel, men at den ble ødelagt etter pesten i 1349. Gården var sannsynligvis en del av en annen større gård, Kleppa, i en lengre periode. På begynnelsen av 1600-tallet var det en vekst i befolkningen i området, og forskjellige nye gårder begynte å dukke opp. Det antas at også Li Gård ble uavhengig og bebodd igjen. Den første folketellingen som gir befolkningstallet i Hidra-området, var i 1801. På den tiden bodde 11 personer på gården – to voksne og ni barn. Sist bosatte flyttet i 1989. I dag drives gården av Flekkefjord og Oplands Turistforening (FOT).

For overnattingsgjester er det mulig å leie kano (forutsetter våtkort) og utstyr til Via Ferrata (forutsetter klatreerfaring/Brattkort). For utleie av hytte og utstyr se ListerBooking.

Hvordan komme dit?

Følg RV44 mot Abelsnes, og så til Itland. Fra begge disse parkeringsplassene er Li gård tilgjengelig til fots.

Varighet: 1-3 timer. Merkede stier.

Vis hensyn:

Parker på parkeringsplassen, og vis respekt for privat land.
Ta hensyn til dyr langs ruten.
Husk å lukke grinder og porter slik at dyr ikke forsvinner.
Hunder må være i bånd.
Etterlat kun fotspor!

Bildegalleri

Andre opplevelser i Magma Geopark

Se flere opplevelser i Magma Geopark