Søk etter stikkord eller emner i magmageopark.no
Add your offcanvas content in here
Foto: Olivia V. Støle

Jøssingfjord – en blanding av natur, industri og historie

Jøssingfjord ligger i et majestetisk lanskap med fjell og fjord, som rommer både natur, historie og industri. I denne fjorden ligger Helleren – «hedlaren» – som danner et naturlig tak og ly som har beskyttet menneskene som har bodd i de to små husene helt siden 1800-tallet.

Kultur og historie

Tidligere var Jøssingfjorden nesten utilgjengelig over land, og sjøen var den viktigste ruten. Den svingete veien med sine tunneler ned til Helleren ble ferdigstilt i 1921. Før dette var landruten via små stier nedover den bratte åssiden. Jøssingfjorden er nå en svært viktig havn for eksport av ilmenittmalm fra gruven i Tellnes.

Jøssingfjorden er særlig kjent for Altmark-saken som fant sted her den 16. februar 1940. Altmark-affæren betegner hendelsen som fant sted her, hvor det tyske militære støtteskipet ble bordet av britiske marinefartøy, og britiske sjømenn ble frigitt. Altmark-saken har vært brukt som påskudd for Tysklands beslutning om å angripe og okkupere Norge, noe som de mente viste at den norske regjering ikke lenger forsvarte landets nøytralitet. Under annen verdenskrig ble betegnelsen jøssing tatt i bruk for antinazistiske nordmenn; med bakgrunn i Altmark-saken.

Ordet «Helleren» beskriver en overliggende steinformasjon, og ordet forekommer i flere gamle stedsnavn i Norge, hvor en «heller» gir ly til mennesker og dyr. Den 60 meter lange Helleren i Jøssingfjorden har en historie som strekker seg tilbake til den tidlige steinalderen, og er en av de største av sin type i Norge.

Husene under berghyllen er uten ordentlig taktekking fordi den 10 meter dype overhengende steinen beskytter bygningene i dag, som den gjorde tidligere. I det sorte, rike kulturlaget som dekker bakken ved Helleren, har arkeologer sporet bosetninger fra tidlig steinalder. Arkitekturen til de nåværende husene kan spores tilbake til 1800-tallet, men deler av bygningene kan være eldre. Folk levde av fisk fra havet og husdyr (vanligvis sauer) som kunne overleve på det lille fôret som var tilgjengelig. Helleren ble forlatt på 1920-tallet.

Jøssingfjord er også utskipningshavn for bedriften Titania AS som driver gruve (dagbrudd) og renseanlegg for titanmalm.

Jøssingfjord Vitenmuseum

Midt i det majestetiske landskapet i Jøssingfjord, hvor natur, mennesker og teknologi møtes, står storslåtte Jøssingfjord Vitenmuseum. Vitenmuseet synliggjør sammenhengen mellom stedets natur, mennesker og teknologi, og har særlig som mål å vekke interesse for realfag blant barn og unge.

For åpningstider og informasjon, klikk her

Overnatting – Tunnellstuo

Opplev spektakulær overnatting i Tunnelstuo, en nedlagt tunnel fra 1921. Her kan du sove i hengekøyer under to store lysåpninger i en 250m lang tunnel.
Gå til booking

Klatring i Jøssingfjord

Jøssingfjord er omgitt av bratte fjellsider, og er et paradis for fjellklatrere. Det mest populære klatrefeltet er profilveggen, som har en av verdens vanskeligste tradruter Recovery Drink (8c+).

Via Ferrata Migaren er en klatrerute langs fjellsiden i Jøssingfjord. Denne har fått navn etter fossen du må krysse underveis. Turen går delvis på bolter i fjellet. Turen gir deg en luftig og unik utsikt over Jøssingfjord. Du kan bestille klatring og klatreutstyr fra Jøssingfjord Vitenmuseum.
Gå til booking

Turmuligheter

Fjorden er omgitt av bratte fjellsider og her finner du en rekke merkede turstier, blant annet til spektakulære Kolbolten.

Bildegalleri

Besøk Jøssingfjord

Adkomst
Helleren ligger ved Jøssingfjord i Sokndal kommune. Husene ligger like ved Riksvei 44 mellom Egersund og Flekkefjord, og du kan se dem fra veien. Avkjørsel fra Fv.44 i bunnen av dalen.

Andre opplevelser i Magma Geopark

Se flere opplevelser i Magma Geopark