Vinjakula – Storslått panoramautsikt

Majestiske Vinjakula er den høyeste toppen i Magma Geopark med sine 907 moh og byr på storslått panoramautsikt i et spennende og vilt gneislandskap nord-øst i Bjerkreim på grensen mot Gjesdal.

Du kan bestige Vinjakula både fra Veen Gard og fra Maudal. Vær forberedt på en ganske krevende tur med noe klatring opp mot toppen. Belønningen er en fantastisk utsikt og den deilige følelsen av å ha besteget et fjell. For mer informasjon trykk her (ut.no).

Geologi og natur

Vinjakula ligger i et område av Magma Geopark som er dominert av bergarten gneis.

Gneis er en veldig gammel bergart og når du kommer i høyden kommer dette gamle fjellet tydelig opp i dagen. Gneisen her har et stripete utseende – kalt foliasjon. Gneisen var opprinnelig granitt som ble utsatt for et ekstremt trykk og gjennom dette omdannet.

Hvis du starter turen fra Veen, er du på en frodig endemorene som består av løsmasser som ble liggende igjen etter at innlandsisen smeltet for ca. 12.000 år siden. Les mer om geologien her.

Kulturhistorie

Ved Maudal finner du dyregraver som man mener stammer fra de første menneskene som bosatte seg på Eigerøy utenfor Egersund for ca 10.000 år siden. Om sommeren fulgte disse steinaldermenneskene vassdragene innover til de møte isbreen. Her var det mulig å jakte reinsdyr.

Bildegalleri

Andre opplevelser i Magma Geopark

Se flere opplevelser i Magma Geopark