Foto: Jan Ove Grastveit

Kulturminner – en reise i kulturen i Sokndal

Sokndal byr på en fascinerende blanding av kulturminner. Fra helleristninger til kirke og handelssted kan du ta en reise gjennom tid og kultur i dette unike landskapet.

Sokndal har en rik historie og tilbyr et mangfold av kulturminner for besøkende. Fra bronsealderens helleristninger til middelalderkirker og vernede handelssteder, kan du finne spor av fortiden overalt i kommunen.

Noen høydepunkter

Sogndalstrand

Et fredet kulturmiljø med godt bevart trehusbebyggelse fra 1800-tallet. Her kan du besøke Sogndalstrand Museum, som presenterer utstillinger om lokalhistorie og maritim kultur.

Sokndal kirke

Sokndal kirke, bygget i 1803 i Louis XVI-stil, er en korskirke som erstattet den eksisterende St. Jakobs kirke fra 1600-tallet. Altertavlen fra 1608 indikerer at en enda eldre kirke sto på tomten før St. Jakobs kirke.

Rosslandsguden

Rosslandsguden kommer fra Rossland i Sokndal. Den er hugget ut av en lokal bergart og er ca 60 cm høy. Statuen er nå utstilt i Jøssingfjord Vitenmuseum.

Helleristninger

Flere steder i Sokndal kan du finne helleristninger fra bronsealderen. De mest kjente er Helleristningene på Bø, med figurer av skip, fotsåler og skålgroper.

Fasgardsløe og fjøs på Barstad

På Barstad i Sokndal ligger et steinfjøs og ei fasgardsløe. Bygningene er rester etter den såkalte ‘‘fasgardslandsbyen’’ som lå på Barstad tidligere. Teknikken er helt unik for Dalane og i dag er løa på Barstad sammen med løa på Øyne i Helleland de eneste som står igjen.

Husene under Helleren

Trehusene stammer fra 1800-tallet og ble opprinnelig brukt av fiskere og bønder. Husene er bevart i sin opprinnelige stil og gir et glimt av hvordan livet var i Sokndal i en svunnen tid.

Historisk vandring langs malmbanen

Historisk vandring langs Sandbekk Malmbane er en flott måte å lære om Sokndals historie. Her er det satt opp skilt langs veien slik at man kan lese om hvordan det var før i tiden.

I tillegg til disse høydepunktene, finnes det en rekke andre interessante kulturminner spredt rundt i Sokndal. Du kan finne mer informasjon om disse på nettsiden til Sokndal kommune eller Dalane Folkemuseum.

Bildegalleri

Besøk Kulturminner i Sokndal

Sokndal Kommune
Tlf. 51470600
postmottak@sokndal.kommune.no

Andre opplevelser i Magma Geopark

Se flere opplevelser i Magma Geopark