Foto: Magma Geopark

Syngjarsteinen på Skåra

Steinen ligger på gården Skåra, ca. tre km fra Egersund sentrum og ble funnet rent tilfeldig av tidligere gårdbruker på gården.

Kulturhistorie og tradisjon

Det er ingen kjente sagn eller tradisjoner som gjelder denne steinen. Den ble nemlig oppdaget da gårdbruker helt tilfeldig slo på steinen, som da lå nedi et søkk. Gårdbrukeren hentet senere traktoren og dro den noen meter opp på høydedraget, slik at den ble mer tilgjengelig. Bente Anette Skåra, som bor på gården nå, har i flere år ledet rideturer i dette området, og hun har da vist fram Syngjarsteinen til mange turister.

Beskrivelse

Syngjarsteinen måler 110 x 155 cm, og er ca. 70 cm høy. I likhet med mange andre klokkesteiner ble en bit av den en gang slått av, for å finne ut om den inneholdt metall. Steinen ligger rett på fjellet, som den har god kontakt med på midten. Formen er oval, og steinen ender i en spiss ut i lufta på den ene siden. Her er lyden best, selv om den har klang over hele. Steinen har to ulike toner (F# og G#).

Type: Klangstein
Lokalt navn: Syngjarsteinen, Syngesteinen

Veibeskrivelse

Når du kommer fra Egersund, følg Heggdalsveien 2,2 kilometer, og ta av Skåraveien til venstre, ved skiltet «0,7 Hestesenter». Kjør helt til den innerste gården, der det er parkeringsmulighet ved stallen. Fra gården gå traktorveien østover i 300 meter, og da ligger Syngjarsteinen oppå en kolle til høyre, omtrent 100 meter fra traktorveien.

Her er Syngjarsteinen på Skåra

Andre opplevelser i Magma Geopark

Se flere opplevelser i Magma Geopark