Foto: Magma Geopark

Mysinghålå

Helårsåpen turdestinasjon. Mysinghålå var et tilfluktssted for motstandsfolk under andre verdenskrig, brukt av motstandsgruppen Vestige IV og andre på flukt fra okkupasjonsmakta, hvor det ble utført sabotasje og spionasje mot okkupantene.

Mysinghålå var et tilholdssted for motstandsfolk under andre verdenskrig. Motstandsgruppa Vestige IV holdt seg i skjul i utmarka til Mysing gård, Helleland, i en periode. Også folk som var på flukt fra okkupasjonsmakta brukte Mysinghålå som skjulested. Det var folk på gården Mysing som pekte ut dette egnede tilholdsstedet for Vestige IV.

Mysinghålå er den største av to huler brukt som skjulested i utmarka. Denne ble innredet med ovn, brisker, bord og vindu. Den minste, som først var i bruk, var lite egnet på grunn av størrelse og innsig av vann. Denne er ikke markert i terrenget, men ligger bare noen minutters gange fra Mysinghålå.

Fra Mysinghålå ble det utført spionasje og sabotasje mot okkupantene. I 1944-45 hadde på det meste 14 sabotører og flyktninger tilholdssted under helleren ved Mysing. Skjulestedet ble aldri funnet av tyskerne.

I dag er veien fram til Mysinghålå tydelig merket. Fra E-39 mellom Helleland og Ualand følger man veien mot Mysing og tar den merkede løypen fra parkeringsplassen. Cirka 40 minutters gange i rolig tempo.

Bildegalleri

Besøk Mysinghålå

Mysingveien
4376 Egersund, Norge

Telefon: 51 46 14 10
post@dalanefolkemuseum.no

Andre opplevelser i Magma Geopark

Se flere opplevelser i Magma Geopark