Foto: Magma Geopark

Åsen & Ravnafjellet

Krevende tur i Bjerkreim, to alternativer: 1,5 og 3 timers tur

Geologi og natur

Ramnafjellet er et populært område for fotturer, og når man klatrer til toppen får man en vakker utsikt over Bjerkreim kommune. På Åsen er du i den nedre delen av Vest- Europas største lagdelte intrusjon. For 920 millioner år siden var dette et enormt magmakammer fullt av glødende magma – mer enn 100 ganger varmere enn kokende vann. Ramnafjellet består av store inklusjoner av anortositt inne i dette magmakammeret. Ettersom anortositt er mer motstandsdyktig enn bergartene som omslutter disse inklusjonene har Ramnafjellet blitt formet.

Kultur og historie

Det eldste huset i Bjerkreim, Åsen, finner du i dette området. Åsen har fått navnet sitt fra området det står i; en ås. Huset har blitt modernisert, og blir brukt til ulike begivenheter i Bjerkreim. Åsen har en lang historie som fast stoppested langs kirkeveien, og prester har stanset der jevnlig i perioden fra år 1400 – 1900. Gården ligger fint plassert nær flere fotturer og det er en flott lakseelv bare 5 minutters kjøretur fra Åsen.

Hvordan komme dit?

Det er to ulike ruter til Åsen; en starter fra Bjerkreim kirke (3 timers rundtur) og en går opp fra Åsen (1,5 times rundtur).

• For å starte turen fra kirken følger du E39 til Bjerkreim helt frem til parkeringsplassen ved kirken. Parker her og følg skilt og merket sti til Åsen.

• Man kommer til Åsen ved å svinge av E39 på Sagland, sør for Bjerkreim. Det er skiltet fra E39.

Tilgjengelighet: vanskelig tur. Merkede løyper.

Varighet: 1,5 – 3 timer

Vis hensyn:

Parker på parkeringsplassen, og vis respekt for privat land.
Ta hensyn til dyr langs ruten.
Husk å lukke grinder og porter slik at dyr ikke forsvinner.
Hunder må være i bånd.
Etterlat kun fotspor!

Besøk Åsen & Ravnafjellet

Andre opplevelser i Magma Geopark

Se flere opplevelser i Magma Geopark