Foto: Roar Edland Hansen

Oddsfjellet – det mystiske fjellet

Besøk Oddsfjell med vikinggrav som fascinerer folk og historikere. En fantastisk utsikt over Nordsjøen.

Sti til toppen

I dag kan du lett gå til toppen av Oddsfjell. Turen er merket og tar 15 – 20 minutter.
På toppen har du panoramautsikt til Lista den ene veien og til Egersund den andre veien. Historien om Odd var lenge noe kun få kjente til, men de siste årene har Odd fått sin renessanse, mye takket være romanserien om Odd fra Berglyd.

Kjerne av sannhet

Sagaen om Orvar Odd kalles en løgnsaga. Her finner vi magi og fortellinger som opplagt ikke er sanne. Likevel finnes det en kjerne av sannheten i historiene. Forfatteren Arnt Olav Klippenberg sier at han er sikker på at familien til Odd kom fra Ramstad i Trøndelag. Han er sikker på at Odd ble født på Berglyd og han er sikker på at foreldrene forlot ham der og aldri kom tilbake for å hente sønnen.
I sagaen beskrives livet til Odd som en rastløs reise rundt om i en vikingverden. Det meste av dette mener Klippenberg er godt funnet på, men har neppe skjedd i virkeligheten. Sant blir det først når Odd vender hjem til Berglyd på sine gamle dager for å dø. Odd er en slags urviking som samler opp i seg historier, sagn og myter. Det er umulig å tidfeste når Orvar Odd levde, men det er flere referanser til kristendommen, noe som gjør at Klippenberg plasserer Odd i sein vikingtid.

Graven på Oddsfjellet

I 1844 tok presten i bygda seg opp på Oddsfjellet. Han gikk løs på graven og fant forskjellige gjenstander. Disse er registret hos Kulturhistorisk museum i Oslo.
En gang på 1970-tallet lå en fisker fra Nesvåg ved Oddsvik. Han ble overrasket av et forferdelig tordenvær. Lyn spjæret himmelen og traff graven på toppen av Oddsfjellet. Fiskeren beskrev hvordan steiner fra graven «svevde» i luften og noen endte i havet.
Graven er et fredet kulturminne. Steinhaugen som ligger på toppen, er trolig samlet sammen etter lynnedslaget.

Tre ønsker

Et vikingskip er på vei fra Trøndelag til Viken i forbindelse med et arveoppgjør. Om bord er Lopthena, en ung, høygravid kvinne. Utenfor Nesvåg er fødselen i gang og skipet velger å gå til land. Hun blir tatt med opp til Berglyd der hun føder sønnen Odd. Så reiser foreldrene videre. Odd vokser opp hos steforeldrene Ingjald og Ålov på Berglyd.
Der møter vi Odd igjen som ung mann. Volven Heid kommer til Berglyd. Hun spår at hesten til Odd, Fakse, skal bli hans bane. For å sikre at så ikke skjer, blir hesten drept og begravd i utmarka.

Sitt voksne liv tilbringer Odd på reise. Først som en gammel mann vender han hjem til Berglyd. En dag går han i utmarka. Der får han se kraniet av en hest stikke opp av jorda. Han sparker til det. Ut piler det en orm. Den spruter sin gift i Odd og det blir snart klart at han skal dø.
På dødsleiet har han tre ønsker. Han vil gravlegges et sted der han hører kirkeklokkene, havet og hanen på Berglyd.
Det stedet er toppen av Oddsfjellet.

Bildegalleri

Her er Oddsfjellet

Andre opplevelser i Magma Geopark

Se flere opplevelser i Magma Geopark