Foto: Magma Geopark

St. Olavsormen

Geologisk formasjon i Eigersund

Geologi og natur

For flere tusen år siden ble Magma Geopark dekket av en tykk isbre. Da isen begynte å smelte dannet smeltevann en elv som strømmet under isen i en lang, svingete tunnel. Smeltevannet fraktet med seg leire, sand og steinblokker mot fronten av breen. Da isen smeltet bort hadde tunnelen blitt fylt med dette materialet, og det forble som en lang, svingete ås i landskapet. Den ble snart dekket av vegetasjon. En slik ås, dannet i en tunnel under isen, kalles en esker.

Det solide fjellet på Eige er anortositt som ble dannet for 930 millioner år siden. Fjellene i nord, mot Solbjørgnipa i Bjerkreim, er laget av enda eldre bergarter og er kalt gneiser.

Kultur og historie

En legende sier at det en gang var en ond orm, Midgardsormen, som bodde i havet. Den var 2 kilometer lang og kroppen var minst 10 meter tykk. En dag bestemte Midgardsormen seg for å flytte fra sjøen til en innsjø, men dessverre for den store slangen møtte den kong Olav. Slangen og kong Olav startet et stort slag for å bestemme Eiges skjebne. Kampen fortsatte i flere dager og netter til kong Olav endelig klarte å drepe ormen på sletten på Eige. Som bevis på kong Olavs seier, har ormens kropp blitt forvandlet til den lange, gresskledde, svingete åsen som du kan se her.

Hvordan komme dit?

Følg RV44 fra Egersund i retning Hellvik. Like før du ankommer Hellvik kan du se ormen to steder i innsjøen på høyre hånd. I Moibukta, like før du kjører ut av Eigersund kommune og inn i Hå kommune, finner du skilt med informasjon om geologien i Moibukta. Vi samarbeider for tiden med grunneiere i området for å gjøre større deler av den 2 km lange ormen tilgjengelig.

Varighet: 0 timer

Vis hensyn:

Parker på parkeringsplassen, og vis respekt for privat land.
Ta hensyn til dyr langs ruten.
Husk å lukke grinder og porter slik at dyr ikke forsvinner.
Hunder må være i bånd.
Etterlat kun fotspor!

Bildegalleri

Andre opplevelser i Magma Geopark

Se flere opplevelser i Magma Geopark