Foto: Sandra Surdal

Småbyliv i Hollenderbyen og Flekkefjord sentrum

Opplev den fascinerende historien fra 1500 til 1700-tallet i Hollenderbyen i Flekkefjord. Rundt om i Hollenderbyen finner du store plakater med interessante og artige glimt fra bydelens historie. Ta en spasertur i Flekkefjords trivelige gater. Her kan du se gatekunst rundt ethvert gatehjørne, ta en matbit på et av byens mange spisesteder eller handle den helt spesielle gaven i en av byens spennende butikker.

I den gamle bydelen Hollenderbyen i Flekkefjord ligger små og litt større trehus tett i tett i trange brosteinsgater. Fra 1500 til 1700-tallet bosatte et stort antall hollendere seg i Flekkefjord og livnærte seg på handel med eikeskog, gråstein og hummer. Behovet for råvarer i hjemlandet var enormt. Den dag i dag er det Flekkefjordseik og byggmasse av gråstein fra Flekkefjord som bærer deler av Amsterdam. Hollenderne har satt sitt preg på Flekkefjord og flekkefjæringen, og derfor har gamlebyen i Flekkefjord fått kallenavnet Hollenderbyen.

Spesielt bymuseum og hotell

Du finner Flekkefjord museum i et skipper- og kjøpmannshus fra 1724. Det regnes som byens eldste hus. Første etasje er innredet som et herskapshus fra slutten av 1700-tallet og fra 1800-tallet. Det spesielle Grand hotell i Flekkefjord ligger der Hollenderbyen begynner. Hotellet er bygd i 1897 i klassisk sveitserstil og med åttekantede tårn. Hotellet er en av Flekkefjords mest fotograferte bygninger.

Gatekunst

Hollenderbyen er også blitt et utendørs utstillingsrom for gatekunst. Hvert år maler lokale og internasjonale gatekunstnere nye kunstverk i Flekkefjord. Terje Andersen, AFK, Axel Sunde, NIMI, Phuc Van Dang, Joel Toledo, Daniel Moreno og Hama Woods er noen av gatekunstnerne som har malt sine verk i Flekkefjord.

Selvguiding med kart og plakater

Rundt om i Hollenderbyen finner du store plakater med interessante og artige glimt fra bydelens historie. Flere steder i Flekkefjord vil du finne kart, slik at du kan kose deg med en selvguidet vandring blant gamle hus.

Nisjebutikker og herlige spisesteder

Det gode småbyliv i Flekkefjord preges av gode opplevelser – Her kan du nyte lekre retter fra alle verdenshjørner, ta en rolig spasertur langs bypromenaden, oppdage fargerik gatekunst spredd over hele sentrum, eller ta en shoppingdag, hvor du besøker de mange fine nisjebutikkene i sentrum, eller går på storshopping i ALTI Flekkefjord.

Bildegalleri

Her er Hollenderbyen og Flekkefjord sentrum

Andre opplevelser i Magma Geopark

Se flere opplevelser i Magma Geopark