Gruvedriften på Hidra startet opp i 1850-årene og den siste gruva stengte ned ca. 1930.
Den mest tilgjengelige gruven ligger ved Urstad og er den eneste gruven på øya som er sikret.
Hidra var dekket av is under flere istider. Den siste isen smeltet for 12 000 år siden. Øya domineres av granitt med noen innslag av morene i fjellet.
Folk har bodd på Hidra i tusenvis av år, og det finnes flere spor etter gruveindustrien på Hidra. Det var hovedsakelig feltspat og kvarts som ble tatt ut fra gruvene, men vi finner også spor av mange andre mineraler, som biotitt og muskovitt (kråkesølv), magnetitt (magnetisk), ilmenitt (hvitt pigment), granater (ulike typer) og det radioaktive mineralet aeschynitt.
Gruvene er del av en pegmatittgang. Pegmatitt er en meget grovkornet bergart som vanligvis dannes ved krystallisasjon av restløsninger av magma. Denne restløsningen kan inneholde noe vann og det kan dannes mange forskjellige spennende mineraler. I pegmatitter kan man finne meterstore krystaller. På Hidra lå feltspat og kvarts flere steder helt synlig i dagen i grovkornede ganger som kalles pegmatittganger.
Nå er Urstad gruve endelig gjort tilgjengelig for publikum, og det er etablert god parkeringsplass og satt opp skilter hvor du kan lese om historien til gruvene på Hidra.
Kategori:
Flekkefjord, Geopark, Hidra, Historiske steder, Kultur, Magma Geopark Lokaliteter
Se flere opplevelser i Magma Geopark