lokalitet

Eigerøy fyr

58°26’29,1’’N 5°53’10,8’’E

Eigerøy fyr

Fyr i Eigersund, familievennlig tur, 2km

Hvordan komme dit?

Fra togstasjon, følg rv 42 mot Eigerøy og følg skilt til Eigerøy fyr. På grunn av svært smal vei kan kun personbiler og minibusser kjøre helt ned til parkeringsplassen.

Tilgjengelighet: Lett tur som går delvis på grusvei og delvis på merket sti. Barnevogn kan brukes på første del av turen. WC på parkeringsplass. Familievennlig. Hund ikke tillatt pga dyr på beite.

Varighet: 2 timer t/r.

Vis hensyn:

  • Parker på parkeringsplassen, og vis respekt for privat land.
  • Ta hensyn til dyr langs ruten.
  • Husk å lukke grinder og porter slik at dyr ikke forsvinner.
  • Hunder er ikke tillatt på denne turen.
  • Etterlat kun fotspor

 

Kultur og historie

Eigerøy fyr ble bygget i 1854, og er det eldste støpejernsfyret i Norge. Det er 32,9 meter høyt og er et av de mest solide fyrene i Europa. Fyret ble automatisert i 1989. Det er åpent for besøkende i juli; hver søndag fra kl. 11 til 16.

Geologi og natur

Når du går tur i området ved Eigerøy fyr, går du i et stort krystallisert magmakammer! Kammeret er kjent som “Egersund-Ogna anortositten”. Anortositten ble dannet dypt inne i jorda for omtrent 930 millioner år siden. Anortositt er en sjelden bergart på jorda, men alle har likevel sett den – det er nemlig anortositt du ser på når du ser på de lyse feltene på månen.

Hvis du ønsker å finne ut mer om geologien i området kan du bestille en tur med en av Magma Geopark sine profesjonelle guider. Du kan også laste ned Magma Geopark sin app og høre en lokal guide fortelle om den spennende geologien på veien ut til fyret. Informasjon om det lokale fuglelivet kan du finne hos lokalforeningen til Norsk Ornitologisk Forening.

Trafikkteller

Det er nå mulig å følge med på daglige og historiske trafikktall for hvor mange som tar turen ut til Eigerøy fyr. Se statistikken her.

Bilder fra Eigerøy Fyr

Last ned brosjyre med alle lokaliteter

Alle lokaliteter i Magma Geopark: