UNESCO

Hva er Magma Geopark?

Hva er Magma UNESCO Global Geopark?

Magma UNESCO Global Geopark er et geografisk område med en geologi som er av internasjonal betydning, som er anerkjent av UNESCO og der bærekraftig utvikling spiller en svært viktig rolle. Magma Geopark er del av et nettverk som består av mer enn 160 UNESCO Globale Geoparker i 40 ulike land og på 5 kontinenter, og representanter fra disse møtes jevnlig. Selv om bakgrunnen for en geopark er geologi handler geoparker først og fremst om mennesker – både lokale og tilreisende, som er interesserte i å utforske, oppleve og dele de uendelige mulighetene innen både natur og kultur i en geopark.

Det er hele 46 geologiske og kulturelle lokasjoner i området som du kan utforske!

 

Hvorfor Magma?

Navnet Magma Geopark referer til opprinnelsen til det aller meste av geologien i dette området, nemlig magma. Hele området har blitt formet av smeltet stein, dypt inne i jorden for omlag 930 millioner år siden! Store deler av denne magmaen krystalliserte seg over lang tid og dannet bergarten anortositt. I internasjonal sammenheng er dette en sjelden bergart, likevel har alle sett den – det er fordi at de lyse delene på månen består av nettopp anortositt!

Magma Geopark fokuserer på fem nøkkelområder:

  • Oppdag & opplev – guidede turer (vandring, sykling og klatring)
  • Kreativitet/innovasjon – prosjekter som virtuell virkelighet (GeoVR) utstilling, app med mer
  • Kultur – lokal mat (GEOfood) og lokale produkter.
  • Bærekraft – sykkelruter (GEObike), helhetlig tilnærming (‘Etterlat ikke annet enn fotspor’)
  • Opplysning – opplæring om geologiske farer, klimaendringer og andre relevante temaer.

Hvordan komme seg dit

Magma Geopark har sitt kontor i Egersund sentrum i Johan Feyers gate 2 (en times reise fra Stavanger med tog og ca 10 minutter å gå fra stasjonen til kontoret). De fleste geopark lokaliteter kan du besøke på egen hånd. Ønsker du å få mer ut av turen kan du bestille en profesjonell guide fra Magma Geopark. I tillegg til fotturer arrangerer vi også sykkel-, klatre- og fisketurer – sjekk ut tilbudene i vårt bookingsystem.

Hvorfor velge en guidet tur?

  • Du får en sjanse til å utforske det unike landskapet anerkjent av UNESCO og besøke noen av stedene du ikke ante eksisterte her;
  • Vi tilbyr meningsfulle aktiviteter for myke eventyrentusiaster;
  • Vi tilbyr profesjonell veiledning, morsomme historier og interessante fakta om våre unike lokasjoner;
  • Vi gir deg eksklusiv tilgang til noen spesifikke steder (hvor en guide er nødvendig som f.eks. nedlagte gruver).