Foto: Elisabeth Støylen/ Magma Geopark

Auglend, Vandringshavn og Brønnesodden

Lengst sør på Eigerøy ligger idylliske Auglend med Vandringshavn. Derfra går stien ut på Brønnesodden lengst ut i Nordsjøen.

Auglend ble i 1995 kåret til årets Friluftsområde i Norge. Den gamle gården Auglend med Vandringshavn er et flott kulturhistorisk område. Auglend var et typisk kombinasjonsbruk,  det vil si en gård som kombinerte jordbruk og fiske. Vandringshavn er en idyllisk liten naturhavn med naust og brygge og gode muligheter for å nyte medbrakt mat eller fiske etter krabbe sammen med ungene.

Stien ut til majestetiske Brønnesodden går gjennom det karakteristiske månelandskapet i Magma Geopark dominert av bergarten anortositt – samme bergart som utgjør de lyse områdene av månen.

På vei ut til Brønnesodden passerer du løvebukten – som har fått navnet etter orlogsfregatten «Den Norske Løve» som forliste i området i 1666. Brønnesodden stikker rett ut i Nordsjøen som en smal tunge. Få steder kan man oppleve hav og lys på samme måte. Fjell og svaberg utgjør en fantastisk lekegrind for både voksne og barn. Her kan det klatres og hoppes. Fiskemulighetene er gode når været en god og på en godværsdag kan lite måle seg med en dukkert her helt ute ved havet.

Geologi og natur

De nakne, runde bergene består av bergarten anortositt. Dette er en grovkornet grå stein som består nesten helt av et enkelt mineral (kalt plagioklas feltspat). Dalene er fruktbare fordi de ble fylt med morene og sedimenter fra isbreen ved slutten av siste istid.

Kultur og historie

Dette rekreasjonsområdet ligger på øya Eigerøy og tilbyr fantastiske muligheter for spaserturer langs kysten, padling, fiske, svømming og grilling. Man kan finne spor av fiskeaktivitet her som strekker seg tilbake flere hundre år. Det er også avdekket spor etter bosetninger fra flere tusen år tilbake i Grønebukta.

Bildegalleri

Andre opplevelser i Magma Geopark

Se flere opplevelser i Magma Geopark