Foto: Magma Geopark

Løtoft

Regional geologi, Sokndal. Middels tur

Geologi og natur

Denne turen gir deg mulighet til å oppleve variert og interessant geologi. Turen starter ved parkeringsplassen på Løtoft. Her går man på noritt. Noritt har fått navnet sitt fra Norge. Du er nesten helt nøyaktig på grensen mellom anortositt i sør og europas største lagdelte intrusjon i nord/nord-vest. Du kan tydelig se innslag av jern i berggrunnen, og det er flere flotte små årer med ilmenitt foran deg på stien. Liknende, men større slike årer med ilmenitt ble tatt ut fra Florklev gruve.

Hvis du ser tilbake mot Løtoft når du går opp stigningene mot Elgjestraum, kan du se tydelige variasjoner i floraen. Kulturlandskapet på Løtoft skiller seg klart ut fra det nakne fjellandskapet på den andre siden av Steinsvatnet. Dette robuste landskapet er et resultat av bergarten mangeritt som finnes i den lagdelte intrusjonen. Sør for Løtoft, på den østlige siden av Steinsvatnet, kan du se at det dyrkede landet tar en brå slutt. Her starter månesteinen anortositt.

På Elgjestraum, på veien sør mot Hølen, vandrer du på mangeritt. Fra Hølen og gjennom Toska-Rossdal følger du en sti på basalt med anortositt på begge sider. Denne basaltgangen er den samme gangen som har formet St. Olavsveien som går helt til den møter fruktbar berggrunn (noritt og basalt) og lite fruktbar berggrunn (anortositt og mangeritt). Flere steder ser man også store mengder grus og sand som har blitt liggende igjen i landskapet etter at isen trakk seg tilbake for omtrent 10 000 år siden.

Kultur og historie

Deler av stien følger den gamle veien fra Elgjestraum, via Vassenden og ned til Bakka bru (omtrent 6 km). Dette er sannsynligvis en av de eldste veiene i Dalane. I 1838 strekket mellom Fidja og Vassenden offentlige midler fra Stavanger Amt, som en av de første veiene i utkantstrøk. Denne veien var sammenhengen mellom kysten, Den vestnorske hovedveien og postkontoret Eide på Heskestad.

Langs veien (ved Hølen), kan man finne rester av en gammel gård og en gammel vassdreven mølle fra mellom 1850 og 1900. Møllen ble drevet av vannkraft, og ble brukt til å filte ullklær.

Hvordan komme dit?

Fra Egersund følger du RV44 til Hauge i Dalane. Følg skilt til Sandbekk og Mydland rett etter broen og sving mot venstre. Følg FV1 i noen km, og ta avkjørselen til Løtoft. Følg veien til endes, og parker på tilrettelagt område ved informasjonsskiltene.

Tilgjengelighet: Middels hard tur. Merkede stier.

Varighet: 3 timers rundtur; 9,2 km lang, og høyeste punkt er 482 meter over havet.

Vis hensyn:

Parker på parkeringsplassen, og vis respekt for privat land.
Ta hensyn til dyr langs ruten.
Husk å lukke grinder og porter slik at dyr ikke forsvinner.
Hunder må være i bånd.
Etterlat kun fotspor!

Bildegalleri

Andre opplevelser i Magma Geopark

Se flere opplevelser i Magma Geopark