Sogndalstrand er et lite tettsted helt sør i Rogaland. I dette idylliske miljøet finner du Sogndalstrand Kulturhotell i nyrestaurert tredrakt fra 1700/1800-tallet.
Sogndalstrand er verdt et besøk. Dette er det eneste tettstedet i Norge hvor både trehusbebyggelsen fra 1700- og 1800- tallet, samt omkringliggende kulturlandskap er fredet av Riksantikvaren. Sogndalstrand var et gammelt ladested og egen kommune frem til 1944. Ladestedet var et tettsted, hvor borgerne hadde privilegium til å drive handel, vareinnførsel (lossing) og vareutførsel (lading). I dag har vi Sogndalstrand Kulturhotell, kunstgalleri, landhandel, fiskerimuseum og utendørs amfi med varierte konserter og skuespill gjennom hele året. Du finner også skulpturmolo, merket topptur, sanitæranlegg, moderne gjestekai – og ikke minst havrafting.
Sogndalstrand Kulturhotell består av 10 ulike hus. Et utradisjonelt hotell – åpent for restaurantgjester, overnatting, kurs og konferanser, feiringer og festlige anledninger. Folvik Kafé byr på alt fra enklere retter til de flotteste selskaper. Det er pub i det gamle fengselet, som er åpent enkelte dager, og i maritime lokaler holdes kurs og konferanser. Her er også en liten landhandel med en rekke lokale produkter.
Les mer her om Sogndalstrand Kulturhotell her
Så tidlig som i 1660-årene er Sogndalstrand nevnt som en av de viktigste småbyene i Norge. I 1858 ble byen en egen kommune, og allerede da hadde den hatt handelsrettigheter i århundrer. I 1944 gikk flere utkantstrøk sammen for å danne en kommune, nemlig Sokndal kommune. I 1863 hadde byen over 500 innbyggere.
Fiskeri var viktig for denne kystbyen. I 1886 ble 763 laks fanget fra elva med en gjennomsnittlig vekt på seks kilo. I tillegg til fiske levde folk av handel, frakt og landbruk. På 1870-tallet var det 20 butikker, fire bakerier, to spritbutikker og fire puber. Det var også et tollkontor, en bank, en spinnemølle, en seilhavn, et postkontor, en jordmor, en prest og til og med et eget fengsel. Dette ble ofte brukt som glattcelle når ting gikk ut av kontroll på lørdagskveldene.
Norges industrialisering påvirket også Sogndalstrand. Folk flyttet til byene og silden forsvant, noe som medførte vanskeligheter for fiskerne. Butikkene ble lukket, den ene etter den andre, og Sogndalstrand ble etter hvert en spøkelsesby. Husene forfalt, og den siste butikken ble stengt i 1994.
Hele landsbyen ble til slutt forlatt. Eli og Jan Oddvar Omdal ble imidlertid interessert i Sogndalstrand, og i 1994 leide de «Krambua» (fra 1862) og startet med Krambukafé, som et idealistisk engasjement for å fokusere på dette unike bostedet. Hotellet startet i en av bygningene til det gamle Skredderhuset (fra 1831), og i dag består Sogndalstrand Kulturhotell av 10 forskjellige bygninger, som innkvarterer både private gjester og har flotte konferanserom med utsikt direkte til lakseelva Sokna. Hotellet har også en restaurant med fokus på kortreist, hjemmelaget mat. Det eldste huset er fra 1831 og alle rommene er unike. Bosetningen i Sogndalstrand har blitt bevart siden 1994 – sammen med det kulturelle landskapet rundt. Riksantikvaren har kalt stedet «Kystens Røros».
Hvordan komme dit?
Fra Egersund; følg RV44 mot sør og følg skilt til Sogndalstrand
Fra Flekkefjord; følg RV44 mot vest og følg skilt til Sogndalstrand
Se også: Visit Norway – Sogndalstrand
Se også: Fjordnorway – Sogndalstrand
Kategori:
Geopark, Historiske steder, Kultur, Magma Geopark Lokaliteter, Sokndal, Topp 20
Se flere opplevelser i Magma Geopark