Foto: iEgersund

Den Gamle Jærbanen

En unik tur til fots eller sykkel, med gode fiskeplasser ved sjøen, idylliske bade- og fiskevann, knauser og fjell med flott utsikt over kysten og mye mer.

For deg som ønsker å utforske og kombinere flere aktiviteter, bør du ta en togtur til Hellvik og sykle langs Den Gamle Jærbanen. Har du ikke egen sykkel, kan du leie en fra Turistkontoret. Togbillett fra Egersund til Hellvik kjøpes hos Kolumbus eller hos Go-Ahead (Jærbanen). Gå av på Hellvik Stasjon og finn et skilt hvor det står «til Den Gamle Jærbanen», og sykle hele veien tilbake til Egersund. Langs veien finner du mange fine rasteplasser, stoppesteder og avstikkere. Ta gjerne en tur opp til Launesfjellet for en flott utsikt. Ønsker du å få mer ut av turen og samtidig lære noe nytt om miljøet rundt deg, så kan du laste ned Magma Geopark appen og finne en Treasure Hunt som heter Geobike Egersund – Hellvik. Ønsker du overnatting, kan du gjøre det i vokterbolig på den gamle Maurholen stasjon. Du finner også mange fine plasser for å slå opp et telt. Turen er en del av både Dalane Kyststi og Kystpilegrimsleia.

Kultur og historie

I perioden 1874-1878 ble Jærbanen mellom Stavanger og Egersund anlagt. Gjennom det kuperte terrenget mellom Hellvik og Egersund buktet den smalspora banen seg frem mellom knauser og tjern, inntil den ble omlagt i forbindelse med etablering av Sørlandsbanen. Overgang til normalspor og strengere krav til banens kurvaturer førte til at det måtte bygges en helt ny linjetrase mellom Hellvik og Launessundet. Etter at Sørlandsbanen ble åpnet i 1944 ble nesten hele den gamle jernbanetraseen liggende ubrukt og forfalle i over 40 år.

I 1997, etter en mangeårig plan- og utredningsprosess, kunne Eigersund kommune endelig starte anleggsarbeidet frem mot en sammenhengende tur-/sykkelvei som i hovedsak fulgte i den gamle Jærbanens spor fra Hellvik til Egersund.

Den gamle Jærbanen mellom Hellvik og Egersund fremstår i dag som en av distriktets flotteste og mest innholdsrike tur- og sykkelveier. Som turgåer eller syklist kan du nå glede deg over flotte utsiktspunkt, vekslinger mellom åpne lyngmarker, lune skogteiger og vakker skjærgård, høye fjellskjæringer, mektige steinfyllinger og mange spor fra den gamle jernebanehistorien.

Langs Den gamle Jærbanen finner du Maurholen Stasjon. I dag leies lokalet ut for overnatting eller private arrangement. Dette er et perfekt sted til sommer- og hagefest med familieaktiviteter og grilling. Les mer her.

Geologi og natur

Den viktigste bergarten i Magma Geopark er den samme som de lysere delene av overflaten på månen – anortositt. Anortositten i geoparken krystalliserte i store magmakamre for ca 930 millioner år siden. Den utviklet seg i rotsonen til en fjellkjede som ligner på det moderne Himalaya. Da isen trakk seg tilbake for siste gang, ble anortositten liggende bar og åpen i landskapet.

Bildegalleri

Besøk Den Gamle Jærbanen

Andre opplevelser i Magma Geopark

Se flere opplevelser i Magma Geopark