Søk etter stikkord eller emner i magmageopark.no
Add your offcanvas content in here
Foto: Lund bygdemuseum & kulturbank

Lund bygdemuseum & kulturbank

Lund kommune har en rik og spennende kultur- og industrihistorie, fra gamle husmannsplasser via møbelfabrikker til nedlagte gruver i naturskjønne omgivelser.

Lund kommune har en rik og spennende kultur- og industriell historie, inkludert historiske bygninger, møbelfabrikker og forlatte gruver i fantastisk omgivelser. Lund Bygdemuseum og Kulturbank tar vare på, og formidler, denne kulturarven for lokale innbyggere, turister og generelt alle som er interessert i historie.

Museet ligger i den gamle prestegårdslåven omtrent 300 meter fra Moi sentrum. Her finner du tallrike samlinger som dekker det meste av historien i Lund kommune. Nærmere 10 000 gjenstander oppbevares her. Museet er allikevel mest kjent for de spesielle håndtverks- og industrisamlingene med vekt på møbler, leketøy og ikke minst rokkedreiing. Lund bygdemuseum og Kulturbank er regionmuseum for trehåndtverk i Dalane, og har særlig rike samlinger innen rokkedreiings- og bøkkerfaget. Museet har en unik samling med rosemalte kister fra Lund. De kan du se i de faste utstillingene.

Museet ble åpnet i 1976 av Salve O. Salvesen. Han lanserte ideen om en kulturbank der innbyggerne i Lund kunne oppbevare sine «røtter» til glede for unge og eldre.

Husmannsplassen «Haien»

På den andre siden av fylkesveien ligger plassen der den siste husmannen i Lund, Andreas Knudsen, bodde. Han hadde husmannskontrakt med presten, levde som småbruker, og som så mange andre jevngamle i Lund, var han rokkedreier. I nordskoden på huset fra ca. 1860 hadde han et lite dreiekammer. Rokkehjulet dreide han på en kadl i bekken. Gjennom sommeren arrangeres det utstillinger og aktiviteter her.

Frukthagen

På museet finner du også den historiske frukthagen som drives i samarbeid med Norsk Genressurssutvalg. Frukthagen er et klonarkiv der det er samlet rundt 60 forskjellige eple- og pæresorter. Noen av dem, som for eksempel Skårseple og Drivdalseple, er lokalsorter som du kun finner i Lund. I «Haien» er det også bevart et gammelt bedehus, Fjellhaug, der det foregår mange kulturaktiviteter. Det ble flyttet fra Heskestad i 2013. I september arrangeres spesielle eplesøndager der du kan smake på de fleste av sortene. Prestegården fra 1776 og kirken fra 1812, er en del av opplevelsene som området er så rikt på. På museets hjemmeside og facebookside finner du flere opplysninger om museet og åpningstidene.

Bildegalleri

Besøk Lund bygdemuseum & kulturbank

Lurer du på noe, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt:

Telefon: 482 48 508
Epost: kulturbank@lund.kommune.no
Lund kommunes sentralbord: 51 40 47 00

Turistinformasjonen: 51 40 38 00
Web: https://www.lund.kommune.no

Andre opplevelser i Magma Geopark

Se flere opplevelser i Magma Geopark