Selfie-spot ved kysten – Brufjellhålene har blitt en av de største selfie-spottene på Sørlandet. De ikoniske fjellformasjonene trekker turister fra hele verden.
Stien til Brufjell går først til Brufjells høyeste punkt med 184 meter og panoramautsikt over land og sjø. Fra toppen av fjellet går stien ned til den vakre Sandviga-stranden og man ender til slutt opp på en plattform ca. 10 meter over havet. Denne plattformen, og en rekke huler, har blitt slipt ut i det harde berget ved sjøen. Havnivået steg raskt da isen smeltet ved slutten av siste istid. For at den unike plattformen og huleformasjonene skulle bli formet, må havnivået ha vært konstant i ganske lang tid for rundt 7000 år siden. Isens vekt tvang landet til å synke, og da det smeltet, begynte landet å stige igjen veldig sakte.
OBS! Advarsel!
Nede ved Brufjellhålene står man på en avsats med en skrent rett ned i åpent hav, der det ofte er både sterke havstrømmer og store bølger. Et fall i sjøen her er forbundet med livsfare!
Følg FV44 til Åna-Sira og følg videre skilt mot «Roligheten». Etter ca. 1,5 km vil du se parkeringsplassen på venstre side. Fortsett videre til fots mens du nyter omgivelsene. Stien starter der veien slutter. Kontakt Magma Geopark hvis du ønsker en flott opplevelse sammen med profesjonell guide.
Tilgjengelighet: Hard tur. Turen ned til hulene er svært bratt og innebærer klatring. Den er kategorisert som svart. Vi fraråder derfor å ta med små barn på denne delen av turen. Det er boret inn enkelte håndtak i fjellet for å gjøre klatringen mer overkommelig. Det er ikke anbefalt å ta med hund på denne turen. Merkede stier.
Vis hensyn:
Området rundt Roligheten gir et stort utvalg av naturattraksjoner på en tre-timers tur gjennom kystlandskapet. Stien passerer panoramautsikt over kysten på toppen av Brufjell, fortsetter til eksotiske Sandviga strand med hvite rullesteiner, og til slutt føres du til en spektakulær steinformasjon fra istiden; store jettegryter ligger i den bratte fjellveggen i havgapet.
Jordskjelv var vanlige i dette området i fortiden, og beviset på dette er synlig selv i dag. I Sireåna-dalen nær Lundevatnet har noen geologiske enheter sør for dalen blitt forskjøvet rundt 500 meter i øst på grunn av en geologisk forskyvning. I dag følger Sireåna-elva linjen til denne forskyvningen. Bevegelsen har skjedd i trinn, noen få centimeter eller meter om gangen, noe som førte til jordskjelvene rundt Brufjell.
Kategori:
Aktiv, Flekkefjord, Geopark, Magma Geopark Lokaliteter, Topp 20, Turforslag
Se flere opplevelser i Magma Geopark