Foto: Magma Geopark

Hellersheia – utsikten er verdt innsatsen

Fra toppen kan du sette pris på det majestetiske landskapet, samt den vakre utsikten over Jøssingfjorden og havet utenfor. Hellersheia-platået består av massiv anortositt med tydelige spor etter istiden.

Natur og geologi

Hellersheia-platået består av massiv anortositt med tydelige spor etter istiden. Turen opp til Hellersheia-platået inneholder noen krevende deler, men utsikten er verdt innsatsen.

Dette området er en del av Åna-Sira anortositten, en av flere store anortosittområder i Rogaland. Landskapet på platået domineres av de majestetiske fjellene, klare innsjøer og store steinblokker som er spredt om. Disse steinblokkene ble fraktet med isbreer som spredte seg over området og ble etterlatt da isen smeltet. Du kan også finne sirkulære jettegryter på platået. Disse ble dannet av småstein som virvlet rundt i rennende vann på slutten av istiden for ca 10 000 år siden. Du kan legge merke til at noen av overflatene har nær-horisontale riper, kjent som skuringsstriper. Disse ble laget av blokker av stein som ble fraktet i isen da den beveget seg.

Bildegalleri

Andre opplevelser i Magma Geopark

Se flere opplevelser i Magma Geopark