Molybden ble tatt ut på Gursli i begynnelsen av forrige århundre, og det er mulig å skru tiden tilbake og se hvordan livet var i gruvene for hundre år siden. Du kan kombinere et besøk til det historiske gruveområdet med en tur til toppen av Gjegningheia som når 553 meter over havet.
Fra Lundevannet kan man gå i land i Skålandsvika. Det er 20 minutters gange langs fylkesveien og opp til Gursli. Herfra går du 60 minutter langs den gamle gamle gruveveien inn til Gullvann og gruvene. Turen er godt merket, og det er parkeringsplass ved Gursli.
På det meste arbeidet det 120 mann og noen få kvinner i gruvene. Ved Gullvannet kan man ennå finne mange rester etter denne industrien. 13 informasjonsskilt er satt opp langs stien.
Selv om det er svært bratt den første halvdelen av turen, er det godt terreng. Gruveveien er i god stand til å gå tur på. Første halvtimen er i motbakke, og du får god utsikt etter hvert. Et lite stykke oppe i bakken åpenbarer det seg flott utsikt ut over Lundevann. Det er dette vannet som starter i Moi sentrum og går til Åna Sira. Lundevann er et av de dypeste vannene i Norge. Nede ved Gullvann er det bare idyll, maken til flott plass skal du lete lenge etter. Fiske i Gullvann er en mulighet, men krever fiskekort.
Ved Gursli kommer du først til «Jentehytta» hvor kokkene holdt til. Dette huset er nylig restaurert og malt rødt. Jentehytta er åpen, og du har mulighet til å gå inn og kose deg. Rundt et par svinger til kommer du til selve plassen der malmen ble knust. En av knuserne står der fremdeles, rusten og ubrukelig selvfølgelig, men som et minne om svunnen tid. Her finner du rasteplass med bord. Selve gruvene ligger et lite stykke forbi dette stedet. Skal du oppleve inngangspartiet til gruvene må du fortsette noen minutter til på gangstien langs vannet. Først kommer du til en enslig gruveinngang. Fortsetter du litt til, kommer du inn i en liten fjellhall med inngang til tre gruver. Vil du gå inn i gruvene og høre mer, bestill gjerne en guidet tur hos Magma Geopark.
Molybden-gruvedrift ved Gursli fant sted fra 1915 til 1919. Molybden er et metallelement, og viktigste bruk er å styrke og herde stål. Gursligruvene var aktive med å levere molybden til stålproduksjon under første verdenskrig. I 1917 var det rundt 100 ansatte hos Gursli. I den mest aktive perioden arbeidet opptil 160 menn med å behandle malmen.
Gruvene var i drift fram til 1919, og i disse årene var Gursli Molybdæn A/S den største bedriften i Lund kommune. Etter krigen krasjet prisen på molybden og gruven stengte.
Du kan fortsatt finne rester av de mange bygningene som ble bygd ved Gullvannet i løpet av den aktive perioden. Dette fremstår i dag som et utemuseum med gruvekultur. Bygningene inkluderer et hus for den gruveansvarlige og hans stab, tre kasserner med plass til 60 menn, et toalett, to smier, et anrikningsanlegg med knuser, møller og flotasjonsenhet, flere uthus, et verktøyhus og et lager for eksplosiver. I løpet av gruvedriften var det flere båter og en ferge som tok seg av å frakte malm, utstyr og folk over Gullvannet. Den 3,5 km lange veien fra Gursli gård opp bakken til gruven ble bygget for bruk av gruveselskapet.
Gruveveien til Gursli gruver må ha vært et slit å frakte malm på under første verdenskrig. Når man tenker på hva de hadde av tekniske hjelpemidler den gang, er ordet «slit» nærliggende å bruke. I dag er dette en flott vei å følge til Gullvann og gruvene der.
Turen passerer naturens eget monument – store steiner stablet på toppen av hverandre, kalt Hattesteinene, som er omgitt av vakker natur.
Om Turen:
Starter fra Gursli, følger Opplev Dalane stien, som følger den gamle gruveveien helt fram til gruva. Det er lett å gå, veien er for det meste tørr og fin. Gruveveien går i hårnålssvinger oppover lia. I siste sving før skaret, ser vi et bratt fjell på høyre side, dette er Gullbergknuten, 485 moh. Følg veien videre til toppen av Skaret.
Herfra er det nedoverbakke til Gullvannet. Ved vannet er det fint å bade, raste og fiske. Veien følges videre helt fram til gruvene.
Kategori:
Aktiv, Geopark, Historiske steder, Kultur, Lund, Magma Geopark Lokaliteter, Topp 20, Turforslag
Se flere opplevelser i Magma Geopark