Foto: Destinasjon Bjerkreim / Kevin Molstad

Gloppedalsura – Nord-Europas største steinrøys

Gloppedalsura er Nord-Europas største steinrøys og er 100 meter tykk. Den består av rasblokker fra et stort ras for 10 000 år siden, som ligger oppå en endemorene.

Geologi og natur
Mot slutten av den siste istiden begynte en isbre i Gloppedalen å smelte, og materialet som ble båret av isen dannet en morenerygg. Denne morenen dammet opp elva i dalen og vannet kunne ikke strømme fritt sydover mot Vikeså. En innsjø utviklet seg på Byrkjedal, 240 meter over havet, for ca. 10.000 år siden. En stund etter at moreneryggen ble dannet, gikk det et stort ras fra de høye klippene på sørsiden i Gloppedalen. Steinblokker på størrelse med hus løsnet fra fjellsidene og danne store hauger med vinklede, grove steinblokker på toppen av morenen.

Kultur og historie
Store hendelser i naturen produserte Gloppedalsura som ligger i en dal med to innsjøer omgitt av dramatiske fjell. Dalen var vitne til isbreens krefter, samt et stort jordskred som fant sted i Gloppedal for flere tusen år siden. Under andre verdenskrig opplevde dalen tunge kamper. Det unike landskapet i Gloppedalen spilte en viktig rolle for norske soldater som forsvarte dette området under 2. verdenskrig. Ura, med sine enorme steinblokker, passasjer og gjemmesteder fungerte som et forsvarsverk for de norske styrkene som sloss mot tyske soldater her i april 1940.

Bildegalleri

I nærheten

Se flere opplevelser i nærheten