Foto: Velferden Scene

Velferden – Kunstarena i historisk gruvelandskap

Velferden Sokndals Scene for Samtidskunst er en arena for tverrfaglig undersøkelse av menneskets forhold til naturen med utgangspunkt i bergverkshistorien i Sokndal. Velferden huser kunstnere og fagfolk fra hele verden på arbeidsopphold i kortere og lengre perioder, og arrangerer utstillinger, konserter, kurs og seminarer for offentligheten.

Velferden er lokalisert i bergverket Titanias gamle gruveanlegg på Sandbekk, hvor de i 1916 oppfant hvordan man omdanner den svarte jernmalmen Ilmenitt til det hvite pigmentet Titandioksid. Oppdagelsen har bidratt til å farge den moderne verden hvit, og kulturmiljøet på Sandbekk vitner om en viktig periode i den internasjonale bergverkshistorien.

Velferden disponerer Velferdsbygg, Kontorbygg og Snekkerverksted. I tillegg består bygningsmiljøet på Sandbekk av Mekanisk Verksted, Kompressorhus, Lokstall, Laboratorium og diverse lagerbygninger. Anlegget er omringet av et unikt postindustrielt landskap fra over 100 år med gruvedrift.

Turmuligheter

Det er flere muligheter for spennende turer i landskapet rundt Sandbekk. Sanddeponiet er en helt særlig opplevelse og ligger lett tilgjengelig fra Velferden. Her kan man gå på oppdagelse i de ørkenlignende formasjonene, i den beplantede skogen på toppen av deponiet, og følge sporene av Sandbekks gamle taubane. Man kan også gå turen videre gjennom deponiet, over Knudknuten til neste dal og opp den gamle malmbanen til Blåfjellgruvene hvor de utvant jernmalm på slutten av 1800-tallet.

Geologi og Kulturhistorie

Geologien og kulturhistorien i området er tett forbundet. Driften av bergverket på Sandbekk var motivert av Storgangen, en 4 km lang og opp til 50 m bred gangformet norittisk malmkropp i Åna-Sira anorthosittmassivet. Mineralet i malmen er ilmenitt og det er av dette titandioksid (TiO2) utvinnes. Som pigment blir titanhvitt brukt i det meste av hvite produkter vi ser i verden i dag. Storgangen ble drevet av Titania fra 1916 til 1964 og det ble utvunnet 10 millioner tonn malm med i gjennomsnitt 18-19% TiO2. Dette tilsvarer 11-13% av verdensproduksjonen av ilmenitt i samme periode.

Adkomst

Følg Mydlandsveien 4242 av Fylkesvei 44 og ta av hvor det er skiltet til Sandbekk. Det er gode muligheter for å parkere på området og parkeringen er gratis.

Nærmeste busstasjon er Hauge i Dalane, herfra kan man gå en fin tur på 45 min opp til Sandbekk langs elva.

Bildegalleri

Besøk Velferden, Sokndals Scene for Samtidskunst

Velferden
Sandbekk 10
4380 Hauge I Dalane, Norge

Tlf. 98 47 97 04
velferdenscene@gmail.com

Andre opplevelser i Magma Geopark

Se flere opplevelser i Magma Geopark