Foto: Magma Geopark

Kirkehamn

Havn, gruveområde og historisk lokalitet i Flekkefjord

Geologi og natur

Hidra er den største øya i Magma Geopark og tilbyr pittoreske sørlandsbyer og fantastisk natur. Hidra var dekket av is under flere istider. Den siste isen smeltet for 12 000 år siden. Øya domineres av granitt med noen innslag av morene i fjellet.

Det finnes flere spor etter gruveindustrien på Hidra. Det var hovedsakelig feltspat og kvarts som ble tatt ut fra gruvene, men vi finner også spor av mange andre mineraler. Den mest tilgjengelige gruven ligger ved Urstad og er den eneste gruven som er sikret. Det er også etablert god parkeringsplass og satt opp skilter hvor du kan lese om historien til gruvene på Hidra. Ingen av de andre gruvene er sikret.

Kultur og historie

Folk har bodd på Hidra i tusenvis av år. Sjøen har alltid vært den viktigste industrien på øya. Fortsatt leveres fisk på landingsstedet i Kirkehamn, og oppdrettslaks utgjør en betydelig industri.

I løpet av andre verdenskrig bygget tyske soldater Hitterøy festning, og rundt 100 soldater var stasjonert her. Hvis du følger stien, vil du fortsatt finne spor av festningen. Hågåsen gir en spektakulær utsikt over havet. Bare måneder før invasjonen av tyskerne 9. april 1940 ble norske marinesoldater stasjonert her for å beskytte nøytraliteten. De hadde en perfekt utsikt over kysten fra Lista i sør til Sokndal i nord. Etter invasjonen bygget tyske soldater Hitterøy festning. En hel by vokste på Hågåsen under krigen, med hovedkvarter, underjordiske passasjer og artilleriposter. Følger du stien på Hågåsen finner du fortsatt spor av festningen.

Det er to landsbyer i Hidra; Kirkehamn og Rasvåg. Kirkehamn er oppkalt etter den store hvite kirken (1854) som dominerer den skjermede havnen. I idylliske Kirkehamn kan du nyte utsikten over havnen fra Kongshamn Bryggerestaurant som serverer lokal mat.

Om Urstad gruver

Gruvene er del av en pegmatittgang. Pegmatitt er en meget grovkornet bergart som vanligvis dannes ved krystallisasjon av restløsninger av magma. Denne restløsningen kan inneholde noe vann og det kan dannes mange forskjellige spennende mineraler. I pegmatitter kan man finne meterstore krystaller. På Hidra lå feltspat og kvarts flere steder helt synlig i dagen i grovkornede ganger som kalles pegmatittganger. Gruvedriften på Hidra startet opp i 1850-årene og den siste gruva stengte ned ca. 1930.
I Urstad gruve kan man i tillegg til feltspat og kvarts se flere andre mineraler, som biotitt og muskovitt (kråkesølv), magnetitt (magnetisk), ilmenitt (hvitt pigment), granater (ulike typer) og det radioaktive mineralet aeshynitt. Nå er Urstad gruve endelig gjort tilgjengelig for publikum. Gruvene er rensket og parkeringsplass er tilrettelagt. Velkommen til en spennende, og for mange ukjent, reise i Magma Geopark sin historie!

Bildegalleri

Her er Kirkehamn

Andre opplevelser i Magma Geopark

Se flere opplevelser i Magma Geopark