De tre historiske trehusbyene


Opplev de tre historiske trehusbyene i Magma Geopark

Flekkefjord, Sogndalstrand og Egersund ligger som perler på en snor langs den nasjonale turistveien, som går gjennom Magma UNESCO Global Geopark. Her kan du vandre rundt i historiske omgivelser omgitt av sjarmerende små trehus. Hver for seg gir de en unik opplevelse.  

Den nasjonale turistveien, som går mellom byene, kan nytes med både bil, motorsykkel og sykkel, og er en opplevelse i seg selv. Du kan stoppe ved små fiskersamfunn langs havet, eller stikke innom Jøssingfjord Vitenmuseum og husene under Helleren. Det er fullt mulig å ta det som en dagstur fra Stavanger i nord, eller fra Sørlandet. Men alle trehusbyene tilbyr ærverdig overnatting, for dem som ønsker å bruke mer tid til å nyte og se.   

Trehusbyene ligger på rekke langs den nasjonale turistveien ved kysten.

Fargerike Egersund – en av Norges best bevarte trehusbebyggelser 

Sentrum består av koselige gågater med nisjebutikker og hyggelige spisesteder. I den fargerike trehusbyen senker du skuldrene og lar livet gå litt roligere. Egersund ligger lengst nord av trehusbyene, bare en times kjøretur fra Stavanger.

Ærverdige Grand Hotell midt i Egersund, tilbyr både overnatting og lokal mat, og er blant byens mest fotograferte steder.

Egersund ligger lengst nord av trehusbyene, bare en times kjøretur fra Stavanger. Dette er en av Norges best bevarte trehusbebyggelser. Midt i Egersund står en 400 år gammel trekirke, som antakelig har vært her i tusen år og blitt brukt som et førkristent kultsted. Egersund har en lang og rik historie som strekker seg tilbake til før vikingtiden. Byen har vokst opp rundt fiskeri og handel, og i 1798 fikk den bystatus. Her finner du regionmuseum Dalane Folkemuseum, der bygningene i seg selv er godt bevart lokalhistorie. Museet ligger vakkert til i Sorenskriver Feyers gamle hage, og er et velegnet besøksmål for både ung og gammel. Egersund er en av Norges største fiskerihavner, men også berømt for sin fajanse . Egersund Fayancefabrik, som var i drift fra 1847-1979, er i dag et interessant og innholdsrikt Fayancemuseum.  

De mange bybrannene i Egersund og påfølgende gjenoppbygging på ulike tidspunkter, har gitt uttrykk for flere stilarter. Bare i Elvegaten og Storgaten er det representert sen-empire fra 1850, sveitserstil, funksjonalisme fra 1930-tallet og ulike moderniseringer foretatt på 50-60 og 70-tallet. Alle med sine egne fargehistorier.

Gjennom sentrum går en kultursti, hvor du kan spasere gjennom den verneverdige bebyggelsen og oppleve byens historie. Sentrum består av koselige gågater med nisjebutikker og hyggelige spisesteder. I den fargerike trehusbyen senker du skuldrene og lar livet gå litt roligere. Ærverdige Grand Hotell midt i Egersund, tilbyr både overnatting og lokal mat, og er blant byens mest fotograferte steder. Rundt byen finnes også utallige turområder. Trollpikken og Eigerøy fyr er absolutt verdt et besøk. 

Den gamle seilskutebyen Sogndalstrand

Sogndalstrand er et populært reisemål med et rolig og avslappende miljø, som har kvalifisert til medlemskap i internasjonale Cittaslow. 

Riksantikvaren har kalt Sogndalstrand for kystens Røros.

Fra 1660 årene og utover 1800-tallet var Sogndalstrand et ladested, og et av de fremste handelsstedene i landet. Sogndalstrand var en pulserende havneby på linje med Stavanger, Egersund og Flekkefjord. I byens storhetstid på 1800-tallet ble det driftet 20 forretninger, fire bakerier, to brennevinsutsalg og fire skjenkesteder i Sogndalstrand. Her har tiden stått stille, og du kan i dag ta en unik tidsreise og oppleve hvordan en by så ut for 200 år siden.  Stedet har de siste årene hatt et kraftig oppsving etter at Riksantikvaren fredet byen og Sogndalstrand Kulturhotell ble etablert. I dag kan stedet by på galleri, golfbane, landhandel, utendørs amfi, skulpturmolo, havrafting og fiskerimuseum. Om sommeren er det konserter og utendørs teater i Sogndalstrand Amfi. 

Den gamle seilskutebyen ligger i en liten sjarmerende bukt i utløpet av elva Sokna, som er en populær lakseelv. Kontrastene er store med hvit trehusidyll og fargerike sjøhus mot skjærgården, åpent hav og det karrige månelandskapet. Her kan du rusle gatelangs og oppleve et rustikt og sjarmerende kystmiljø. Riksantikvaren har kalt stedet for kystens Røros. Sogndalstrand er et populært reisemål med et rolig og avslappende miljø, som har kvalifisert til medlemskap i internasjonale Cittaslow. 

Hollenderbyen Flekkefjord 

Flekkefjord er stedet hvor det tradisjonsrike får en smak av det moderne. Den gamle bydelen «Hollenderbyen» er i dag en vakker og hvit perle, som du bare må oppleve.

I den gamle bydelen Hollenderbyen i Flekkefjord ligger små og litt større trehus tett i tett i trange brosteinsgater.

Flekkefjord går under navnet «Hollenderbyen», fordi Flekkefjord drev handel med Holland på 1500- og 1600-tallet, spesielt innen trelast og fiskeprodukter. Mange av dem ble igjen og bosatte seg. Den gamle bydelen «Hollenderbyen» er i dag en vakker og hvit perle, som du bare må oppleve. Flekkefjord museum ligger i et skipper- og kjøpmannshus fra 1724, og regnes som byens eldste hus. Flekkefjord er stedet hvor det tradisjonsrike, får en smak av det moderne. I den gamle bydelen kan du tydelig se klasseskillet som en gang var, med skipsredernes større og vakre trehus i Strandgata, og arbeidernes mindre trehus lenger vekke fra sjøen. Som en vakker kontrast og brudd med det som forventes, er over 30 små og store verker med gatekunst malt på hvite gamle trehus rundt i byen.

Gjennom byen går en kanal, hvor det på sommeren er et yrende båtliv. Det er anlagt en promenade med spisesteder, hvor båtfolket kan trå i land for å kjøpe seg noe å spise, eller stikke oppom en av de sjarmerende nisjebutikkene i gågata. Flekkefjord kultursenter – Spira er absolutt verdt et besøk. Utenfor kan du oppleve kunstverket «Rød løper», som ble laget av kunstneren Christian Sunde som en gave til byen i anledning 175-årsjubileumet i 2017. Flekkefjord sentrum er en skattekiste for kunstinteresserte, men også stedet for deg som ønsker en mer aktiv ferie. Hva med dresin på den nedlagte Flekkefjordbanen? Turen går fra Flekkefjord sentrum og rett ut i vakker natur. For overnatting er ærverdige Grand Hotell eller Maritim Fjordhotell langs kanalen gode alternativer.

Se også:
Topp 20 i Magma Geopark