Søk etter stikkord eller emner i magmageopark.no
Add your offcanvas content in here

På Ville Landeveier i Magma Geopark


En rundreise i månelandskapet 

Av og til er det veien som er målet, og i Magma Geopark finner du landeveier som får blodet til å bruse. Opplev svinger og bakker langs sjø eller elv, med sykkel, bil eller motorsykkel. Magma Geopark er et eldorado, og fortsatt er det god plass på veiene. 

 

Kom deg av E39 og kjør på den nasjonale turistveien langs kysten, også kalt FV44. Det finnes tre inngangsporter til Magma Geopark. Kjører du fra nord på FV44, så vil du se tydelig landskapsendring fra Ogna og Sirevåg. Her går det fra flatt og dyrket landskap på Jæren, til knallhardt månelandskap. Fra sør er det byen Flekkefjord som er porten inn til den nasjonale turistveien og Magma Geopark, og fra innlandet så er det Byrkjedal og Gloppedalsura.

Utforsk landeveien i Magma Geopark

En rundreise i månelandskapet

Kommer du kjørende på den nasjonale turistveien, FV44, nordover fra Jæren, endrer landskapet seg plutselig fra det flate Jærlandskapet, og du trer inn i månelandskapet når du passerer Ogna.

Det karakteristiske månelandskapet skyldes en sjelden bergart – anortositt. De færreste kan reise til månen, men ingen plass på jorden kommer du nærmere enn i Magma UNESCO Global Geopark. De lyse områdene på månen er nemlig akkurat samme bergart som i Magma Geopark.

Gloppedalsura, som er Nord-Europas største steinrøys og er 100 meter dyp. Den består av rasblokker fra et stort ras for 10 000 år siden,.

Fra Ogna følger du kysten forbi Hellvik og ned svingene i den flotte Eikeskogen på Tengs. Før du fortsetter på den nasjonale turistveien langs kysten, så anbefales en avstikker opp til Byrkjedal og Gloppedalsura. Ta av mot Tengesdal ved Tengs, og kjør mot Vikeså hvor du legger inn Byrkjedal på GPS. Her ligger Gloppedalsura, som er Nord-Europas største steinrøys og er 100 meter dyp. Den består av rasblokker fra et stort ras for 10 000 år siden, som ligger oppå en endemorene. Sjarmerende Byrkjedalstunet er et koselig stoppested for en matbit og en tur innom lysstøperiet. Når en først er i dette området, så er det også verdt å ta turen innom den bortgjemte perlen Ørsdalen, som ikke fikk veiforbindelse før på 1970-tallet. Når du kommer gjennom tunnelen, så er det akkurat som å stige inn i Narnia, en helt ny verden med grønn og frodig natur mot de bratte fjellveggene og det blå vannet. Her finnes et eldorado av turmuligheter, og rester etter gruvedrift og Ra-morenen. 

Tilbake til kysten 

Etter avstikkeren til Byrkjedal og Gloppedalsura, går veien tilbake til kysten igjen gjennom det vakre og rolige landbrukslandskapet på Tengesdal. Her finner du også lakseelven Bjerkreimselva og Fotlandsfossen. Deretter bærer det inn på den nasjonale turistveien igjen mot Egersund, en av Norges best bevarte trehusbebyggelser og et hyggelig sted for en matbit og en rusletur. Kjør sørover langs Lygrefjorden. Etter hvert finner du et par avstikkere helt ut til sjøen med fantastisk utsikt. Like utenfor kysten ligger et såkalt Amfidromisk punkt, som er en form for nullpunkt i havet hvor tidevannet utligner seg selv. Idylliske Lædre er et gammelt fiske- og jordbrukssamfunn. Her er en flott rasteplass, hvor man kan gå ut på svaberget og inn i månelandskapet. Vannet her er klart og fint.

Av og til er det veien som er målet, og i Magma Geopark finner du landeveier som får blodet til å bruse.

På veier som får blodet til å bruse 

Kjør videre mot Birkeland og ta av på fylkesvei 33. Veien er smal og svingete, og en fantastisk opplevelse på sykkelsetet, motorsykkel eller med bil. Du får fartsfølelse uten at det går fort, og det er et yndet sted for bilentusiaster. Obs! Denne strekningen er ikke mulig å kjøre med bobil eller større biler. Langs sjøen finner du Nesvåg, et idyllisk lite sted med båtmuseum og gamle fine sjøboder. Veien går over broer og holmer, og ingen kan dra her uten å bli imponert. Videre går turen mot Rekefjord, hvor man tar til høyre gjennom gammel bebyggelse og ut på FV44 igjen. Her kan man også stoppe innom seilskutebyen Sogndalstrand, en tidsreise 200 år tilbake i tid.   

Seilskutebyen Sogndalstrand, en tidsreise 200 år tilbake i tid.

Du kjører gjennom tettstedet Hauge i Dalane og ut på FV44. Ved elva Sokna tar du til venstre og kjører mot Moi. Etter noen kilometer kommer du til det gamle gruvesamfunnet Sandbekk. Deretter går det oppover i landskapet, som byr på mange gode turopplevelser. Når du kommer over toppen vil du ha panoramautsikt over Lundevatnet, en av de dypeste innsjøene i Norge. Her finner du også Gursligruvene. Så går turen til Moi, som kan skilte med en pizzarestaurant i toppklasse. Nå skal du ut på E39 og noen km til Tronviken. Her kjører du inn på rasteplassen hvor det står Magma Geopark på skiltet. Mellom 1. mai og 1. september kan du kjøre den gamle veien over Tronåsen. Dette er en spektakulær vei som åpnet i 1844. Den er bratt og svingete med flott utsikt over Lundevatnet. Obs! Du kan ikke kjøre over Tronåsen med bobil, eller større kjøretøy. Veien over Tronåsen ender ved fredede Bakke Bru, Norges eldste hengebru. Her anbefales det å slippe av eventuelle passasjerer, mens føreren krysser elven lenger oppe og parkerer bilen på motsatt side for så å gå ut på broen for å møte de andre.

Ut på den nasjonale turistveien igjen 

Nå går turen videre til Flekkefjord, Hollenderbyen med en skattekiste full av kulturminner. Fra Flekkefjord kjører du nordover mot Egersund ut på den nasjonale turistveien igjen, en typisk vestlandsvei med stigninger og svinger. Du passerer avkjørselen til øyen Hidra, som er en fin avstikker fra Abelnes, og følger veien til Åna Sira. Et idyllisk lite sted som ligger i to kommuner og to fylker, hvor elven Sira danner grensen. Hvis du ønsker å gå turen til de berømte Brufjellhålene er du på rett sted. Etter Åna Sira er det bratte stigninger og hårnålssvinger. Til høyre etter noen kilometer ser du du den store demningen som demmer opp sanden fra Titania bergverk. Deretter kommer nedstigningen til ville Jøssingfjord, med Jøssingfjord Vitenmuseum og Husene under Helleren som selvsagte steder å besøke. Her er Via Ferrata og et uttall flotte fotturer, samt utsiktsplassen ved Tunnelstuo. Tunnelstuo er en nedlagt tunnel med åpne panoramavinduer ut mot fjorden. Her kan du sove i leid hengekøy.

Via Ferrata i og dramatisk landskap i Jøssingfjord. Bilveien går gjennom fjellet på andre siden av dalen.

Etter et besøk i tunnelen med alle hengekøyene, går turen videre gjennom Hauge i Dalane før du tar av mot høyre ved Rekeland hvor Rosslandsguden ble funnet. Du passerer Barstad og kommer til Eia bedehus, hvor du tar til venstre ned til gårdene. Følg veien gjennom et frodig og flott landskap. Dette området består av næringsrike bergarter, noe som gir godt grunnlag for å drive landbruk. Når du kommer til Helleland kjører du ut på E39 og fortsetter til Krossmoen. Kjør mot Egersund og følg FV44 nordover til Jæren igjen. På veien får du med deg Tengsbakkane, med en av de største gamle eikeskogene i Norge.  

Nasjonal turistveg forbi Tengsbakkane, med en av de største gamle eikeskogene i Norge.  

Utforsk Magma Geopark lokaliteter

Det er 46 lokaliteter i Magma UNESCO Global Geopark som du kan utforske.