lokalitet

Tronåsen, Bakke bru & Bringedal

58°26’31.949”N 6°36’39.517”E

Tronåsen, Bakke bru & Bringedal

Historisk vei i Lund, Norges eldste hengebro

Hvordan komme dit?

Veien er stengt i vintermånedene. De siste årene har det vært gjort vedlikehold på veien, og den er nå åpen i sommermånedene for personbiler. Veien er stengt for store kjøretøy, og for biler med campingvogn eller campingbiler. Du kan kjøre inn på den historiske Tronåsen fra E39, 4 km sør for Moi.

Geologi og natur

For rundt 1000 millioner år siden ble alle landsmassene på jorden samlet som et «superkontinent» som heter Rodinia. Området som ble Sør-Norge ble dominert av en gammel fjellkjede. Fjellkjeder dannes når kontinenter kolliderer og blir knust sammen. Bergarter nær overflaten skyves opp og danner fjell, mens dypere bergarter presses ned for å danne fjellkjedenes røtter. Fjellene i Tronåsen-området er røttene til en gammel fjellkjede som har erodert bort for lenge siden. Røttene til Himalaya ser ut slik som dette området, men er fortsatt titalls kilometer under snødekte fjelltopper og åtte ganger varmere enn kokende vann. Fjellene her er ikke bare veldig gamle, de har også reist langt. Da de var en del av Rodinia for 1000 millioner år siden, var det sørlige Norge plassert i nærheten av ekvator.

Kultur og historie

Tronåsen ble åpnet i 1844 og fungerte som hovedvei fra Stavanger til Kristiansand i 100 år, frem til 1945. Den var kjent som den vanskeligste delen av veien langs sørkysten med en gradient på 1: 3 og 11 skarpe svinger. Det var ikke uvanlig å skyve biler og busser opp bakken. I 1931 ble Tronåsen ansett som en av de farligste delene av Monte Carlo Rally. Mange biler ble ødelagt i forsøket på å passere Tronåsen. Det arrangeres hvert 5. år et svært populært veteranbilløp over Tronåsen, og hvert år arrangeres Tronåsmarsjen.

Tronåsenvegen ble fredet i 2009.

 

 

Bilder fra Tronåsen, Bakke bru & Bringedal